perjantai 12. maaliskuuta 2021

DIY pyykkietikka

Julkaistu alun perin 26.7.2018
eteeriset öljyt saatu pr-näytteenä

Netin syövereistä löytää paljon itsetehdylle pyykkietikalle ohjeita, mutta ajattelin myös itse tästä vinkata, koska teissä saattaa olla jokunen joka ei tähän ole vielä törmännyt. Jos haluat tietää mitä pyykkietikka oikein on niin katso aiempi postaukseni Saaren Taika -pyykkietikoista - joita muuten suosittelen lämpimästi testaamaan mikäli et pyykkietikkaa ole koskaan kokeillut! Itsehän tosiaan kokeiltuani juurikin Saaren Taika -pyykkietikoita jäin koukkuun - kaapista toki käytin pois olleet huuhteluaineet, mutta näitä en tulee enää jatkossa ostamaan vaan meillä huuhteluaineen korvaa tästä lähtien pyykkietikka - jolla olen muuten ajatellut jatkossa korvata myös yleispuhdistusaineen ;)


Osassa DIY-ohjeista pyykkietikkaan tulee väkiviinaetikan ja eteerisen öljyn lisäksi myös vettä, mutta itse jätän tämän pois eli:
5dl väkiviinaetikkaa
10-20 tippaa eteeristä öljyä (esim. laventeli)

Sain itse tätä postausta varten testiin eteerisiä öljyjä; laventeli, ylang ylang ja lime. Näistä tulen vielä erikseen teille kirjoittelemaan mihin muuhun eteerisiä öljyjä voi käyttää ja minkälaisia vaikutuksia näillä kyseisillä öljyillä on. Jostain lueskelin, että sitrus- ja neulasöljyt saattaisivat haurastuttaa pesukoneen muoviosia eikä näitä sen vuoksi pyykkietikkaan suositeltaisi käytettävän - en tiedä osaako vaikka joku teistä tähän tarkemmin sanoa..? Väkiviinaetikkaa saa ihan lähikaupasta - kannattaa katsoa, että ostaa nimenomaan väkiviinaetikkaa, koska se on ekologisesti ehdottomasti paras vaihtoehto!

Pyykkietikanhan voi tehdä oikeastaan mihin pulloon tahansa, itse ostin 0,5 litran lasipullon Ikeasta - muovipullo voisi olla ehkä painonsakin puolesta käytännöllisempi, mutta kyllähän tuo lasipullo ehkä silmää enemmän miellyttää :D


Joko sinä olet ehtinyt testailla pyykkietikkaa?

23 kommenttia:

 1. Olen testaillut, mutta ne on ihan järjettömän hintaisia. :) Tämä on tosi kiva vinkki, tehdä itse.

  Ihanaa ja aurinkoista torstaita Mira <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta oli itselläkin yksi motivaattori kokeilla tehdä itse - ja tämä on oikeasti todella helppoa :)

   Kiitos samoin sinne, täällä (onneksi) tällä hetkellä on pilvistä :D

   Poista
 2. Mulla on vielä uupumassa oma pesuetikka. Saanut vieläkään postattua :D

  VastaaPoista
 3. Juu, vuoden verran ollut päivittäisessä käytössä. Litraan riittää hyvin 20 tippaa öljyä. ;)

  https://mutsijamurupullat.blogspot.com/2017/12/ekohippimutsi-wannaben-joululahjahitti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin melkein, että kannattaa testata käytössä mikä tuntuu itsestä sopivalta määrältä ja eri eteeristen öljyjenkin välillä voi olla eroja - itse olen tuon 20 tippaa käyttänyt eikä se ole liikaa ollut :)

   Poista
 4. Fannin blogissa näin ohjeen itsetehdystä pyykkietikasta vähän aika sitten, ja mietin, että tätä on ehdottomasti kokeiltava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi - vein juuri äidillekin pullollisen kokeiltavaksi :D

   Poista
 5. Mulla on käytössä nyt diy-pyykkietikka bergamotöljyllä hajustettuna, ja oon tykännyt kovasti. En kyllä itsekään osaa sanoa tuosta sitrusöljyjen mahdollisesta haurastuttavasta vaikutuksesta mitään. Kyllähän ihan perinteinenkin huuhteluaine jättää koneeseen jäämiä, jotka kuormittaa konetta.

  Ja nimenomaan väkiviinaetikan käyttäminen pyykkietikassa on tärkeää siksi, että jotkin muut etikat voi tahrata pyykin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin hyvä tieto, itse lähinnä sen takia muita kuvittelin välteltävän, koska ne eivät ole luonnon kannalta mitenkään hyvä juttu - mutta eivät siis myös pyykin kannalta :)

   Poista
 6. Tarkoituksena on ollut ostaa testiin pyykkietikkaa, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi hankittua sitä. Tätä voisikin kokeilla. Helpommin saatavilla, kuin valmis pyykkietikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa huomioida myös, että hankkii hyvälaatuista eteeristä öljyä esim. näitä Nurmen eteerisiä öljyjä on erittäin hyviksi kehuttu :)

   Poista
 7. Täytyykin kokeilla tehdä itse :)
  Viimisen puoli vuotta olen ostanut kaupasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, tämä on todella helppoa ja ehkä saa enemmän makuunsa sopivan tuoksuistakin tällöin :)

   Poista
 8. Täytyypä kokeilla näitä pyykkietikoita :)

  VastaaPoista
 9. Oi, ihana idea! Mä olen monesti miettinyt kokeilla. Tämä itse tekeminen kuulostaisi juuri mun jutulle tässä kohti :)

  VastaaPoista
 10. Pyykkietikkaa en ole kokeillut, mutta eteerisiä öljyjä käytän muutoin säännöllisesti <3

  VastaaPoista
 11. Mä olen jo jonkin aikaa miettinyt et pitäis kokeilla etikkaa, mut en oo vielä saanut aikaiseksi. Nyt kyllä aion testata tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuhteluaine jäi meillä tämän käyttöönoton myötä ainakin täysin unholaan :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Kirjapalveluiden ystävät huomio!

 *)mainoslinkki Koska meillä on taloudessa kaksi kirjojen ystävää, joista toinen ei vielä osaa lukea, on kirjapalvelutkin kovassa käytössä. ...

Luetuimmat