lauantai 25. toukokuuta 2019

Päiväkoti vs perhepäivähoito

Nyt kun neiti on hetken aikaa päivähoidossa ehtinyt olla niin ajattelin tähän liittyen kirjoitella teille hieman ajatuksiani. Alunperinhän haimme paikkaa päiväkotiin, mutta koska ne alueellamme olivat aivan täynnä niin päädyimme perhepäivähoitajalle. Perhepäivähoitaja olisikin muutoin ollut aloitukseen ensisijainen valinta, mutta yksi asia tässä väkisinkin tulee eteen; varahoito kun perhepäivähoitaja on sairas/lomalla tms.


Perhepäivähoitaja on siinä mielessä ainakin alussa parempi vaihtoehto kuin päiväkoti, koska ympäristö on rauhallisempi ja kodinomaisempi. Mitä pienempi lapsi on hoidon aloittaessaan niin sitä enemmän hän todennäköisesti sitä syliäkin kaipaa ja ehkäpä tähänkin perhepäivähoitajalla on hieman paremmat mahdollisuudet. Lisäksi ainakin oma perhepäivähoitajani vastailee päivän mittaan kuulumiskyselyihin ja alussa laittoi itse ilman kyselemistäkin kuulumisia - tokikaan tässä vaiheessa enää en viesteillä päivän mittaan pommita hoitajaa :D


Päiväkodin hyvä puoli on se, että jos vaikka hoitaja sairastuisikin niin se ei lapsen hoitoon vaikuta, koska sinne päiväkotiin sitten sijainen tulee - ainakin toivottavasti. Toki loma-aikoina voi olla, että joutuu toiseen päiväkotiin hoitoon viemään mikäli juuri se oma päiväkoti sattuu kesällä kiinni olemaan kun sinä hoitoa tarvitsisit.


Olen kuullut monien myös sanovan päiväkodin paremmuudeksi sen, että siellä on useampi hoitaja "vahtimassa" toistensa tekemisiä :D Mutta itse sanoisin, että olipa lapsi hoidossa perhepäivähoitajalla tai päiväkodissa niin luottamus hoitajiin täytyy olla kunnossa. Mikäli jotain epäkohtia ilmenee tai jokin asia pohdituttaa niin näistä tulee suoraan kysyä.


Neiti on muutamia päiviä ollut myös päiväkodin puolella varahoidossa ja sielläkin on mennyt oikein kivasti vaikka ryhmäkoko toki huomattavasti suurempi onkin. Ja itseasiassa saimmekin tässä jokunen tovi sitten tiedon, että pääsee vaihtamaan päiväkodin puolelle elokuusta lähtien - matkaa kodista päiväkotiin on vain pari korttelia, joten jo ihan tässäkin mielessä jouduttaa jatkossa entisestään työ- ja hoitoaamuja :)


Minkälaisia kokemuksia sinulla on päiväkodista/perhepäivähoitajasta?

13 kommenttia:

 1. Kummatkin ovat varmaan hyviä vaihtoehtoja kun hoitaja(t) ovat "hyviä" :)
  Meillä aikoinaan tyttäret aloittivat ryhmäperhepäivähoidossa ja myöhemmin sitten menivät päiväkotiin, jossa sitä hälinää sitten riitti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväkotejakin on ainakin täällä meillä paljon eri kokoisia, joten päiväkotikaan ei välttämättä tarkoita sitä, että joutuisi aivan valtavan lapsimäärän ja hälinän keskelle :)

   Poista
 2. Minulle perhepäivähoitaja oli itsestään selvyys aikoinaan. Meidän molemmat pojat ovat olleet samalla perhepäivähoitajalla koko hoitoajan ja vielä sitten myös koulujen alettua iltapäivähoidossa. Meillä sairastettiin todella vähän ja pojat muistavat vieläkin hoitotätinsä. Meille sattui aikoinaan todella hyvä säkä, kun löysimme hyvän kunnallisen perhepäivähoidon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisemmin ei kai niin paljoa varahoitoa ole tullutkaan kuin mitä nykysysteemillä, ja tokihan sen hoitajan omatkin sairastelut on sitten niin tuuristaan kiinni. Siskontytöt myös aikanaan perhepäivähoitajalla olleet ja edelleen lämpimät välit hoitotätiin on (nuorempikin kohta täysi-ikäinen) :)

   Poista
 3. Molemmissa on varmasti puolensa, ja perhepäivähoidossa saa ainakin yksilöllisempää huomiota :)

  Törmäsin tosin hetki sitten juttuun, jossa perhepäivähoitaja oli jättänyt kolme alle 3-vuotiasta lasta rattaissa kaupan pihaan Helsingin keskustassa (vilkkaan kadun varrella) kauppareissun ajaksi. Joku ystävällinen ulkopuolinen rouva oli huomannut lapset ja jäänyt odottelemaan, tuleeko joku heitä hakemaan. Kaupasta sitten tuli muutamien minuuttien päästä täti isojen ostosten kanssa kertomaan, että lapset ovat hänellä hoidossa ja hän on perhepäivähoitaja. Rattaiden kanssa on kuulemma vaikeaa käydä pienessä kaupassa! :O En tiedä, saivatko lasten vanhemmat ikinä tietää tästä, sillä nainen ei ollut mitään yhteystietojaan antanut.

  Eli siis, tällaisten juttujen takia saattaisin harkita aika pitkään perhepäivähoitoa jos olisi omista lapsista kyse. Näköjään siitäkin ammatista löytyy huolestuttavan vastuutonta porukkaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kauhistus! Mä en edes koiraa uskalla jättää kaupan ulkopuolelle vahtimatta, saati sitten lasta! Aikamoinen kauhukertomus o.O

   Poista
  2. Joo älä! Ja kun ei olleet edes omia lapsia, vaan jonkun autuaan tietämättömän (maksavan) asiakkaan :o

   Poista
 4. Minun kaikki 3 lasta on olleet päiväkodissa, koska vuorotyöläiselle ei muuta ole tarjolla. Hyvin niillä on siellä mennyt, vuorotöiden takia ei sitten ole tarvinnut niin paljoa ollakaan, kun vapaat ja työt eri aikaan miehen kanssa usein.
  Olisin kyllä pienempänä mieluummin vienyt perhepäivähoitajalle, kyllä siellä päiväkodissa on silti jotenkin hälinää vaikka ei voi moittia. Nyt viimeinen lapsi lähtee syksyllä kouluun! Kääk!
  Itse muistelen kauhulla erästä perhepäivähoitajaa mikä itsellä oli lapsena. Täysin kylmä raivohullu, vietin aikaa piileskelemällä heidän koirankopissa heidän koiran kanssa ja karkasin tilaisuuden tullen serkkujeni luokse jotka asuivat lähellä. Muutama päivä oltiin veljeni kanssa myös päiväkodissa, se oli kans kauheaa :D (vai olinko minä se kauhea..) Mutta sattuipa toki pari hyvääkin perhepäivähoitajaa, nyt lähes 40vuotiaana, kun tapaan entisen hoitajani on kohtaaminen aina lämmin <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa melkoinen kokemus sulla ollut, olitko tuolla kauhuhoitajalla kuinka kauan vai huomasivatko aikuiset, että nyt jokin mättää?

   Poista
 5. Meillä on kokemusta vain päiväkodista. Olin ehkä liikaa kuullut kauhutarinoita perhepäivähoitajista, mutta toki niitä välillä on kuullut myös päiväkodeistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en onneksi täältä alueelta mitään kovin pahoja kauhukokemuksia ole kuullut kummastakaan :D

   Poista
 6. Minä mun pikkuveljen kanssa ollaan oltu molemmissa ja molemmista on ihan hyvät kokemukset, tosin kasvettiin pienellä paikkakunnalla joten kaikki olivat melko tuttuja keskenään ja olot olivat hyvät :)

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Body superfood

*)mainoslinkki Ihon suojaamisen lisäksi auringolta, kesällä on tärkeää muistaa kosteuttaa janoista ihoa: * Garnier Body Superfoo...

Luetuimmat