tiistai 19. lokakuuta 2021

Jurassic Park

Julkaistu alun perin 21.3.2020

Tänään lähdetään legendaarisen Jurassic Parkin matkaan. Innostuin katsomaan kolme ensimmäistä leffaa (sattuivat löytymään Viaplayn valikoimista) ja kaksi muutakin olen ainakin kertaalleen katsonut. 

kuva lainattu Wikipediasta

Jurassic Park (1993) on Spielbergin ehdottomasti yksi klassikkoelokuvista eikä tähän mielestäni ajanhammas ole kovinkaan pahasti puraissut. Juoni käynnistyy siitä, että miljardööri Joh Hammond pyytää ryhmän saarelle antamaan mielipiteensä Jurassic Park -teemapuistosta. Joitain menee kuitenkin kiertoajelulla pieleen myrskyn ja kieron työntekijän vuoksi mistä alkaakin hurja pakomatka dinosaurusten kynsistä takaisin ihmisten ilmoille.

Kuva lainattu Wikipediasta

Kadonnut Maailma (1997) on ensimmäinen jatko-osa elokuvaan ja se kuvaa tapahtumia neljän vuoden kuluttua ensimmäisestä elokuvasta. Tässä tiimi lähtee varsinaisen teemapuistosaaren sijaan toiselle saarelle, jota on käytetty dinosaurusten luomiseen ja kasvattimiseen ennenkuin ne siirrettiin varsinaiselle saarelle. Onnettomuuden jälkeen hirmumyrsky pyyhkäisi saaren ylitse ja tuhosi kaikki laitokset ja aidat, joten dinot ovat päässeet elelemään täällä viimeiset vuodet täysin vapaana. Saarelle lähtee kaksi retkikuntaa. Toiset toki pahiksia, jotka yrittävät vangita dinot, toisen alkuperäinen ajatus (ainakin miljardööri Hammondin mukaan) olisi ollut tutkia dinoja vapaassa ympäristössä sekä suojella niitä. Ei-niin-yllättäen kaikki eivät mene nytkään putkeen vaan dinot onnistuvat jälleen yllättämään ihmiset.

Kuva lainattu Wikipediasta

Seuraava osa on nimetty hieman tylsästi: Jurassic Park III (2001) eikä tätä (tai tämän jälkeen tulleita jatko-osia) ole enää ollut ohjaamassa Spielberg. Tässä osassa pariskunta hämää tri Grantin oppaakseen mukaan dinosaarelle etsimään kadonnutta poikaansa. Matka sisältää hengenvaarallisen pakomatkan dinojen kynsistä takaisin turvaan - mutta löytyykö poika matkan varrelta hengissä?

Kuva lainattu Wikipediasta

Koska ihmiset eivät opi; Jurassic World (2015) kertoo kuinka 22 vuotta ensimmäisestä yrityksessä kokeillaan samaa uudelleen; eli dinoteemapuiston pystyttämistä ja eihän tälläkään kertaa kaikki mene kuin Strömsössä. Geenimanipulaation avulla dinosaurukset eivät olekaan enää vain T-Rexejä vain jotain aivan muuta. Onneksi matkassa on mukana velociraptoreita kouluttanut Owen Grady.

Kuva lainattu Wikipediasta

Jurassic World: Kaatunut Valtakunta (2018) -elokuva kertoo tapahtumista kolme vuotta 2.teemapuiston kaatumisen jälkeen. Jälleen pitäisi dinot pelastaa; tällä kertaa tulivuoren purkaukselta - sekä pahiksilta. Matkalla koetaan petturuutta ja hengenvaarallisia tilanteita, mutta lopulta kaikki on hyvin - vai onko?

Jurassic World 3 -elokuva on saamassa ensi-iltansa vuonna 2021 (siirtyi varmaankin koronan vuoksi kesäkuuhun 2022), jännityksellä odotamme kuinka tässä käy. 

Vanhemmat leffat olen katsonut useamman kerran, kaksi uusinta muistelisin katsoneeni kertaalleen. Pitää katsoa josko nuo uudemmatkin jotain kautta löytäisi uudelleen katsottavaksi.. Oletko sinä katsonut Jurassic Park -leffat ja aiotko katsoa tuon ensi vuonna julkaisuun tulevan uuden?

7 kommenttia:

 1. Kaikki on nähty ja ovat lasteni keräilyn kohde. Siis molempien poikien. Vaikka ensimmäinen on vanha, niin sitä jaksaa katsoa silti uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
 2. Jurassic Park on ihan paras! Aina melkein katson näitä kun tulevat telkkarista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jurassic Park oli aikoinaan kova juttu! Olen nähnyt mielestäni vain kaksi ensimmäistä joten nuo muutkin minun varmasti dinosaurus fanina pitäisi katsoa. Kiitos vinkkauksesta Mira :)

   Poista
 3. Tämä on yksi niitä elokuvia, jotka minäkin olen katsonut useampaan kertaan!

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Matkakuumeilua

Nyt kun tuo Rodoksen matka on takana ja siitä on alettu toipua onkin hyvä aika alkaa pohtia seuraavaa matkakohdetta :D Itsellän...

Luetuimmat