maanantai 16. elokuuta 2021

Ekologinen tapa puhdistaa astianpesukone

Julkaistu alun perin 22.8.2018

Itseäni on alkanut kovasti kiehtoa ekologiset tavat puhdistaa ja huoltaa kotia sekä kodinkoneita - ajattelin näitä löytämiäni tapoja jakaa myös teille, koska varmasti on joku jota nämä kiinnostavat ja teiltä voi myös saada muista hyvistä keinoista vinkkejä ;) Mutta siis tänään astianpesukoneen puhdistus ekologisesti ja myrkyttömästi. Tarvitset tätä varten vain kaksi tuotetta, joita löytyy ihan lähikaupasta:


Ruokasoodaa ja väkiviinaetikkaa. (Huom! Valkoviinietikka tai synteettinen etikka eivät ole yhtä ekologisia kuin aito väkiviinaetikka!)

Kuinka homma hoituu:
Esivalmisteluina tyhjennä astianpesukone kaikesta ylimääräisestä (esim. jos ruokailuvälineille on oma korinsa) ja puhdista suodatin.
Itse puhdistusta varten laita väkiviinaetikkaa alemmalle tasolle astiaan 2dl ja ruokasoodaa ylemmälle tasolle astiaan 1dl, pese koneen kuumimmalla ja pisimmällä ohjelmalla - ohjelman päätyttyä anna kannen olla kiinni, että vesihöyry viimeistelee puhdistuksen.


Etikka on luonnostaan antibakteerinen ja siten poistaa koneesta bakteereja minkä lisäksi se hajottaa likakertymiä. Ruokasooda on loistava tuote kalkkisaostumineen ja yhdessä käytettynä nämä vielä buustaavat toinen toisensa tehoa.

Astianpesukonekinhan tulisi puhdistaa säännöllisesti, mutta täytyy myöntää, että tämä on itseltänikin hieman unohtunut - nyt olisi siis ehdottomasti korkea aika ja tällä ohjeella tulen tämän puhdistuksen jatkossa säännöllisesti tekemään!


Onko sinulla vinkkejä muihin ekologisiin siivoustapoihin?
(P.s. Pyykki-/siivousetikan DIY-ohjeen löydät täältä.)

16 kommenttia:

 1. Tuttuja juttuja nämäkin. Pyykinpesukone kannattaa myös kä'yttää välillä tyhjänä 90 asteessa etikalla, niin pysyy putket kunnossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä olenkin tainnut hieman aktiivisemmin muistaa :D ja nyt kun pyykkietikka on käytössä niin ei niin pahoja kertymiäkään sinne pitäisi tulla :)

   Poista
 2. Kiitos suuresti vinkistä! En tiedä milloin tässä asunnossa on astis viimeksi puhdistettu, joten pitää ottaa asioikseen!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 3. Varmasti menee käyttöön! Heti, kun taloudesta löytyy ensiksi astianpesukone :D Sitä päivää odotellessa, nimimerkillä VIHAAN tiskaamista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole omaakaan lempipuuhaa, onneksi siis on astianpesukone :D

   Poista
 4. Kiitos todella hyvästä vinkistä. Tätä on pakko kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Onneksi meidän koneessa on niin vähän ohjelmia, että se kuumin ja pisin on melkeinpä ainoa vaihtoehto :'D Pesee nimittäin sen + 2 h. Ekopesu pesee melkein 3 tuntia..

  Lyhin ohjelma olisi 30 min. mutta se ei pese ollenkaan, eikä niin likaisia astioita koneeseen tungeta, että lika kerkeisi niihin tarrata. Teollisuuskone olisi niin siisti! Mutta ei nyt ehkä ihan yksityiskäyttöön, tulisi kallis kakku, jos menisi rikki :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin päästiin ristiäisjärjestelyissä teollisuuskoneeseen tutustumaan ja se oli kyllä tosiaankin tehokas :D

   Poista
 6. Tämä on itselle ihan tuttu tapa putsata astianpesukone. Itse asiassa hauska sattuma lukea tämä sinun postaus. Minulla on ajatettuna omassa blogissa saman sisältöinen juttu. 😊 -Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy linkkaamassa tänne omasi! Itse mielellään kokeilee erilaisia tapoja :)

   Poista
 7. En ole tätä kikkaa käyttänyt, joten kiitos vinkistä! Täytyy varmasti kohta puoleen testatakin omassa keittiössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en nykyistä astianpesukonetta ole vielä ehtinyt puhdistamaan :D

   Poista
 8. Tämä pitää ehdottomasti laittaa kokeiluun hetimiten. Kiitos vinkistä

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Duolingo

Mielessä on ollut jo pidempään, että olisi hauska alkaa opiskella uutta kieltä ja olinkin useamman kerran kuullut kehoja ilmaisesta sovelluk...

Luetuimmat