maanantai 20. maaliskuuta 2017

Historian lehtien havinaa: Agatha Christie

Aloitin tammikuussa uuden postaussarjan "Historian lehtien havinaa" Orlyn historialla. Jatkossa yritän katsoa jos kerran kuukaudessa saisin sarjaa jatkettua, kaikki postaukset tulevat löytymään "historia"-tunnisteen alta. Valitsen esittelyyn sarjat täysin summittaisessa järjestyksessä, aina tämän suhteen voi myös toivomuksia esittää. En myöskään koko historiaa edes yritä yhteen postaukseen saada vaan ajatuksena on, että poimin kunkin sarjan historiasta mielestäni kaikista mielenkiintoisimmat tärpit.

Tänään ehkä yllättäen postaussarjaa jatkan jollain aivan muulla kuin kosmetiikalla; dekkarienne Agatha Christiellä :D Onko joukossa joku kenelle nimi Agatha Christie ei sano mitään?


lähde: http://www.usatoday.com/story/life/books/2013/12/27/crime-mystery-writer-lives/4222245/

Agatha Mary Clarissa Christie (os. Miller) 
Torquay, Englanti 15.9.1890 - 12.1.1976.

Kyseessä on siis maailmakuulu brittiläinen dekkarikirjailija, jonka kuuluisia hahmoja ovat mm. Hercule Poirot ja Neiti Marple. Kuuluisimmat julkaisut, joita ei taatusti kukaan ole voinut missata, ovat Idän pikajuna, Eikä yksikään pelastunut sekä Kuolema Niilillä. Kirjoitti romaaneja myös salanimellä Mary Westmacott. Teosluettelo on hyvin pitkä, esimerkiksi Wikipedian sivuilta sen voitte vilkaista lävitse.

Itse olen Agatha Christien kirjoihin saanut ensikosketukseni yläasteella, kun piti valita jokin dekkari äidinkielentunnilla luettavaksi ja esiteltäväksi. Satuin tällöin valitsemaan Agatha Christien "Rouva McGinty on kuollut" ja siitä se hurahtaminen sitten lähtikin :D Aluksi lainasin kirjastosta kaikki mahdolliset suomennetut teokset luettavaksi ja pikkuhiljaa sitten aloin näitä itselleni keräilemään (kiitos rakkaan äitini avustuksen <3). Nyt minulta löytyy yhteensä noin 80 suomennettua kirjaa - eli muutama vielä uupuu. Nämä eivät tosiaankaan ole pölyyntymään hyllyihin jääneet vaikkakin välillä useampien vuosien väliä ollut kun olen lukemaan palannut (mm. muuttojen vuoksi ne eivät aina ole mahtuneet omaan asuntooni vaan ovat jääneet vanhempieni luokse majailemaan).

lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/21/hercule-poirot-elokuvia
Kirjojen lisäksi olen hamtrannut aikalailla kaikki Poirot-DVD:t itselleni - eli kyllä, tämä viiksiniekka on ehdottomasti oma lempparini Christien kirjojen esiintyjäkaartista. Ja ehdottomasti ainoa oikea Poirot minulle on David Suchet (kuvassa).

Agatha Christien omassakin elämässä oli mysteeri, joka ei ole tainnut koskaan oikein kunnolla selvitä; rouva katosi joulukuun alussa 1926 ja pysyi pari viikkoa kadoksissa kunnes joulukuun puolivälissä löytyi hotellista hyväkuntoisena. Taustalla katoamisessa varmaankin ollut samana vuonna tapahtunut läheisen äidin kuolema sekä aviokriisi ensimmäisen miehen kanssa.Oletko sinä lukenut Agatha Christien kirjoja tai onko sinulla joku kirjailija noussut omaksi lemppariksi jonka teoksiin palaat yhä uudelleen?

8 kommenttia:

 1. Sanoo, mutta olen yläasteella pakkoväkisin lukenut yhden kirjan loppuun. Ei ollenkaan sellaisia kirjoja mitä itse jaksaisin lukea. Mies taas on fani, varsinkin Poirot-fani ja itsekin katselen niitä leffoja, mutta kirjat ei oikein irtoa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlainen "pakko" valitettavasti pilaa joskus jopa eliniäksi muutoin aivan loistavia asioita :/

   Poista
 2. Oi kylla, ma olin nuorena oikea lukutoukka ja meidan hyllysta loytyi paljon Christieita, joita aloin sitten lukemaan. :)

  VastaaPoista
 3. En oo lukenu ainuttakaan Christien kirjaa. Joitain Poirotteja oon kattonu ja tykänny.

  VastaaPoista
 4. Yhessä Doctor Who -jaksossa selvis mitä Agathalle tapahtu kun oli kadoksissa ;) Tykkään katella Poirotteja ja on mulla pari Agathan kirjaakin, mutta jotenkin se kirjotustyyli ei sovi mulle. Muistan kun yläasteella lainasin ekan Agathan kirjani, jouduin jättään sen kesken kun en pitäny siitä miten se oli kirjotettu. Vaikka muuten rakastan lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah. Tuo jakso olisi joskus mielenkiintoista katsoa :D Henkilökuvakirjan olen Christiestä lukenut, jossa myös tuota katoamista jonkin verran valotettiin - tuo vain tosiaan käsittääkseni oli sellainen asia mitä rouva ei itse oikein koskaan ole ollut halukas tarkemmin avaamaan, joten ne aivan perimmäiset syyt jäänevät ikuiseksi salaisuudeksi :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Birthday Candle Pearls

Julistin pari vuotta sitten rakkautta ensisilmäyksellä Guerlainin joulumeteoriitteihin (tämä rakkaus on muuten edelleenkin voimassaan! &l...

Luetuimmat