perjantai 27. tammikuuta 2017

Historian lehtien havinaa: Orly

Ajattelin aloittaa uuden postaussarjan "Historian lehtien havinaa", jossa käyn läpi eri kosmetiikkamerkkien ja ehkä jossain myös kokonaisuudessaan kosmetiikan historiaa. Yritän postaukset pitää kohtuullisessa mitassa, joten aivan koko historiaa en postauksissa pysty avaamaan vaan yritän historiasta poimia ainakin itselleni mielenkiintoisimmat palat.

Koska idea aiheesta lähti päässäni pyörimään Orlyn maahantuojan kautta niin itseoikeutetusti ensimmäinen osa on Orlya.

lähde https://www.brandsoftheworld.com/logo/orly-0
Orly International on perustettu vuonna 1975 nykyisen pääjohtajan ja omistajana, Jeff Pink, toimesta. Syynä perustamiseen on tuolle ajalle hyvin tyypillinen; valinnanvaraa kynsilakkamarkkinoilla oli todella suppeasti ja kysyntää kuitenkin oli. Jeff Pink valmisti "räätälöityjä" tuotteita asiakkaiden tarpeisiin ja ajan myötä pienestä paikallisesta kosmetiikkayrityksestä kasvoikin suuri kansainvälinen organisaatio.

70-luvulla heikkojen ja hauraiden kynsien vahvistaminen tapahtui ns. Juliet-päällysteen avulla, jossa liimataan paperia kynttä vahvistamaan. Tämä oli hyvin sotkuinen ja aikaa vievä prosessi, joten tarvetta helpommalle keinolla oli. Pink kehittikin ensimmäisen nestemäisen pikakynnenvahvistajan Romeo Nail Mender:n, joka helpotti ja nopeutti kynsienvahvistamisprosessia huomattavasti. Toinen 70-luvun kumouksellinen tuote oli Ridgefiller, joka edelleenkin on suosittu aluslakka kynsitaiteilijoiden joukossa.

lähde: https://www.orlybeauty.com/about-us
Jeff Pink on myös ranskalaisen manikyyrin taustalla. Alunperin manikyyriä kutsuttiin "Natural Manicure" -nimellä, nimeksi vaihtui kuitenkin "the French Manicure" kun pariisin muotinäytöksissä manikyyristä tuli sensaatiomaisen suosittu.

Orlyn tuotteita ei myöskään koskaan testata eläimillä - tämä on varmasti monille tärkeä seikka tietää.

lähde: https://www.orlybeauty.com/about-us
Itse olen jostain kumman syystä ajatellut Orlyn saksalaiseksi merkiksi - tai se olisi ollut varmaankin vastaukseni jos asiaa minulta aikaisemmin olisi kysytty (en todellakaan tiedä mistä tämä mielikuva on itselleni tullut!), mutta kyseessähän on todellisuudessa amerikkalainen merkki, tarkemmin sanottuna Los Angeles on Orlyn kotipaikka.

Oma historiani Orlyn kanssa juontaa juurensa noin 10 vuoden taakse entiseen ammattiini.. Muistan kun meille tuli Orlyn minipulloja myyntiin myymälään ja heti jokainen meistä vähintäänkin yhden minin kotiutti - itse ostin ihastuttavan turkoosin It's Up To Blue (tästä en vieläkään ole raaskinut luopua vaikka pitäisi kyllä tarkistaa onko enää käyttökuntoinen..) sekä kultahileisen Hair Band:n - muistaakseni jälkimmäistä vastaavat hopeiset menivät kuin kuumille kiville enkä ehtinyt sellaista itselleni vielä silloin kotiuttaa niin jouduin "tyytymään" kultaiseen kaveriin :D

Vuosien varrella minulle on kertynyt Orlyn lakkoja useampikin ja tällä hetkellä niitä taitaa parisenkymmentä olla :D Kosmetiikkajemmani-postaussarjassa onkin ajatuksena jossain vaiheessa kynsilakat käydä lävitse merkki kerrallaan, joten Orlyn lakat tulevat vielä joskus kokonaisuutenakin esittelyyn.

Orlyn tuotteita pystyt tilaamaan esim. maahantuojan verkkokaupasta, eleven.fi tai Stockmannilta.


Onko Orly sinulle merkkinä tullut kuinka tutuksi ja tuliko tässä postauksessa mitään uutta tietoa? Kiinnostaako sinua ylipäätään kosmetiikan historia?

10 kommenttia:

 1. Mää oon kuvitelly Orlyn olevan eurooppalainen merkki, ehkä just saksalainen tai jotain.

  VastaaPoista
 2. Tosi mielenkiintoinen postausidea, kiva lukea vähän taustatietoa näistä mulle vieraammistakin brändeistä!

  VastaaPoista
 3. Jotenkin olen itsekkin aina mieltänyt Orlyn eurooppalaiseksi merkiksi, joten tuli kyllä aikamoisena yllätyksenä tuo että se juontaakin juurensa rapakon toiselta puolelta :D Paljon tuli uutta asiaa opittua, ihana jotenkin ideana tämmönen kosmetiikan historia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä etten ole sitten tosiaankaan ainoa, joka ei osannut oikeaan maahan yhdistää :D

   Poista
 4. Tosi hieno postausidea! Oli mielenkiintoista luettavaa :) Näitä lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Postaussarjalle on jatkoa luvassa ja ehdotoksia aiheista saa esittää :)

   Poista
 5. Tulikohan mun kommentti ollenkaan perille kun ei näy täällä? :) Kuiteskin merkki on mulle ihan tuntematon vaikka kynsiäni lakkaan itse viikottain. Hauska kuulla vähän historiaakin asiaan liittyen!

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

B, C, E

*)mainoslinkki Tänään esittelyyn perushyvä päivävoide, jota ei ole hinnallakaan pilattu: * The Inkey List Vitamin B, C and E Moi...

Luetuimmat