perjantai 23. lokakuuta 2020

Hyönteisruokaa

Julkaistu alun perin 24.11.2018
saatu ilmaistuote


Erilaisia lihaa korvaavia tuotteita (esim. nyhtökaura, Mifu..) on sadellut jo jonkin aikaa markkinoille ja itsekin olen niistä useampaa testaillut. Ainut mihin en itse ole kaupassa tarttunut on erilaiset hyönteisvalmisteet (no osittain johtuen siitäkin, että nämä ovat aivan vastoittain kauppojen hyllyille ilmaantuneet :D) syystä, että itse jollain tapaa voisin melkeinpä sanoa hyönteisiä kammoavani (ainakin hämähäkkejä!), joten eipä niitä sitten suuhunsakaan tee mieli laittaa. Kuitenkin kun näin näistä somessa enemmän juttua niin tein päätöksen, että jos minulle tarjoutuu mahdollisuus kokeilla niin pyrin selättämään kammoni ja astumaan tuntemattomaan - ja näin kävikin.


Entis on tuonut jo joulukuussa 2017 markkinoille suomalaisen Sirkkasuklaan, jota löytyy kuvassa olevan maitosuklaan lisäksi kahdessa muussa maussa; salmiakkisuklaa sekä valkosuklaa-jogurtti. (Omassa Prismassani näistä vaihtoehtona oli ainoastaan maitosuklaata.)
Grillimaustettu Sirkkis on tullut markkinoille nyt syyskuussa ja lisäksi markkinoilta löytyy smoothieta (jotka eivät meidän Prismamme valikoimiin kuuluneet, mutta esim. Ruohonjuuren valikoimasta tätä näyttäisi löytyvän).

Hintaa näillä kaikilla kolmella on hieman alle 5€.


Grillimaustettua Sirkkistä voi käyttää kypsennetyn jauhelihan tapaan, mutta maun vuoksi tätä suositellaan kuitenkaan käyttämään paistinpannulla. Vaikka tämä onkin "grillimaustettu" niin itseasiassa ilokseni huomasin, että tämä on varsin mauton eli voit maustaa tämän oman makusi mukaan. (Itselläni ainakin on tullut vastaan valmiiksi grillimaustettuja tuotteita, joissa on voimakas eikä niin mieluinen maku..)

Itse päädyin testaamaan Sirkkistä tortilloissa, koska koin sen helpoimmaksi, mutta sen lisäksi se soveltuu hyvin vaikkapa makaronilaatikkoon. 


Tortillapohjina käytämme oikeastaan aina Santa Marian tortillapohjia (jotkut näppäräthän varmasti tekevät nämäkin itse). Täytteeksi Sirkkiksen lisäksi tuli tuttuun tapaan jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia ja salaattijuustoa (jota virheellisesti itse kyllä fetaksikin kutsun). Lisäksi otin tuolta vinkeistä lisätäytteeksi mukaan mangon (tämä oli ihan purkista, koska itselläni ainakin sellainen mielikuva, että mangokin vaatii hieman kotona kypsyttelyä ennen käyttöä..?) sekä Sriracha-kastikkeen. Smetana ja punasipuli eivät myöskään ihan perustäytteisiimme kuulu, mutta nappasin ne tällä kertaa mukaan.


Käytin tosiaan Sirkkiksen paistinpannulla minkä lisäksi lisäsin mukaan mausteita. Sirkkiksessä sisältää loppujen lopuksi kohtuullisen vähän sirkkoja; 4% ja nekin jauhetussa muodossa eli tämän kohdalla kyse on ihan pään sisäisestä jutusta kykeneekö syömään vaiko ei..


Tortillasta Sirkkis ei mitenkään erityisen paljoa noussut esille - ei sen enempää kuin lihakaan. Maistoin tätä kyllä myöskin ihan paljaaltaan ja hyvin meni kurkusta alas. :D

Itse en ehkä niin kovin ole lämmennyt näille erilaisille lihaa korvaaville tuotteille (voiko tätä sanoa lihaa korvaavaksi koska sisältää hyönteisiä..?), mutta kyllä tämä melkein noista testaamistani ottaa sen parhaan sijan. 

Entäpä sitten se suklaa..


Sirkkasuklaa sisältää Sirkkiksen jauhettujen sirkkojen sijaan kokonaisia sirkkoja. Suklaa on hieman rouskuvaa, mutta muutoin aivan täysin normaalia maitosuklaata. Jos et tiedä mitä syöt niin et taatusti arvaa, että suklaa sisältää sirkkoja!


Kokonaisuudessaan itse pidän erittäin hyvänä asiana, että erilaista lihaa korvaavia tuotteita kehitetään ihan jo ekologiselta kannalta ajateltuna. Itse uskon vakaasti, että hyönteisravinto on tulevaisuuden juttu ja tulee vielä joskus Suomessakin olemaan ihan yhtä normaalia kuin vaikkapa broilerin syöminen. Itse vielä hieman taistelen omia mielikuviani vastaan, mutta olen sen yhden ratkaisevan askeleen ottanut ja voi hyvinkin olla, että nämä tai vastaavat tuotteet tulevat vielä omasta ostoskoristani vakiona löytymään.Joko sinä olet bongannut näitä Prisman tai jonkin muun kaupan valikoimista? Mitä mieltä olet hyönteisistä ruokana?

18 kommenttia:

 1. En ole maistanut yhtäkään sirkkaa ja tuskin tulen itse ostamaan ;D vannoutunut lihansyöjä täällä...Nyhtökaurasta ja Härkiksestä tulee niin kovat mahaoireet että en voi käyttää, samaten soijasta. Jauheliha sopii, samaten maustamamaton kana. Muistelen ettei tofukaan sovi mahalleni mutta muuten siitä tykkään, voisikin ostaa pitkästä aikaa :) Mutta hyvä että on vaihtoehtoja ja ainahan kaikkea on kiva kokeilla ;D

  VastaaPoista
 2. Bongattu on mutta toistaiseksi pysyttelen vielä ihan tavallisissa vaihtoehdoissa, ehkäpä hinnan takia enimmäkseen. Voisin toki maistaa jos tulee tilaisuus! Soijarouhepussista kun saa melkeinpä kuukauden ruoat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin ottaa kokeiluun tuo soija jossain muodossa - itse toki olen siitä joskus ruokaa tehnyt, mutta miehen kanssa ei ole tainnut siitä tulla kokkailtua.. :)

   Poista
 3. Olen testannut sirkkoja ja paria muutakin hyönteistä, mutta pyrin syömään vegaanisesta, joten ne sai testailuun jäädä :) olen kuitenkin todella mielissäni siitä, että ekologisemmat proteiininlähteet yleistyvät ja hyödynnetään niitä hyönteisiäkin mm. leivässä tai välipalapatukoissa :)

  VastaaPoista
 4. En pysty yhtään näitä hyönteisjuttuja sulattelemaan. Varmasti ravintorikasta mutta omaan suuhun ei.

  VastaaPoista
 5. En kans oo maistanut mitään sirkkoihin tai muihin hyönteisiin liittyvää :D jotenkin kammoksun ajatusta! Mutta tän postauksen myötä ehkä ainakin hiukan se kammotus laski, ja voisin jopa harkita asiaa :-)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja! Oon joskus maistanut sirkkoja ns. snacksina, taisi olla paahdettu ja suolattu. Oli ihan ok!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
 7. Minäkään en ole maistanut lainkaan näitä hyönteisiä vaikka moni on kyllä kehunut niitä hyväksi, mutta ei ole vaan mun juttu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatii kyllä hieman totuttautumista tuo ajatuskin itsessään :D

   Poista
 8. Tämä hyönteisjuttu ei minulle valitettavasti uppoa! Ei ole vain minun juttu niin kuin eivät ole mitkään merenelävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämäkin ovat varmaan joskus tulevaisuudessa ihan normijuttu kuten vaikka ne perinteiset lihatuotteet tällä hetkellä. :D

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Lilac

*)mainoslinkki Syreenin tuoksu kuuluu ehdottomaksi yksiin lempituoksuistani (ja rakastan sitä kun vihdoin omalla pihallani on syreenipuu!), ...

Luetuimmat