perjantai 21. syyskuuta 2018

Jos en eläisi nyt..

Jokainen on varmastikin joskus käynyt ajatusleikkiä siitä millaista olisi elää jossain muussa aikakaudessa ja tätä asiaa olen itsekin pohtinut..

lähde: https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/naisten-aanioikeus-110-vuotta/Sivut/default.aspx
En itseäni varsinaisesti feministiksi kutsuisi, mutta Suomessa kasvaneet naiset ovat varmasti tottuneet siihen, että osaavat puoliansa pitää ja vaatia tasapuolista kohtelua. Naisten oikeudethan ovat melkoiset uusi juttu ja pitkään nainen ei ole ollut mitään ilman miestä. Suomi on näissä asioissa ollut jo 1900-luvun alussa edelläkävijä; Suomessa naiset saivat äänioikeuden v.1906 kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä euroopassa (vain Uusi-Seelanti ja Australia olivat meitä ripeämpiä asiassa). Jos siis siirtyisin tämän hetkisenä itsenäni ajassa paljonkin taaksepäin niin tämä asia olisi varmasti itselleni aika vaikea sulattaa..

lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4%C3%A4t
Edellä mainittu mies ja naimisiin meno olivat pitkään eräänlainen naisen mitta ja jos yli 30-vuotias nainen oli naimaton niin sehän oli jo vanhapiika! Eli todennäköisesti itsekin olisin jo pitkään ollut naimisissa - tai sitten olisin pahainen vanhapiika :D Lasta ei toki myöskään avioliiton ulkopuolella olisi voinut saada, sehän olisi äpärä ja häpeällinen asia.

lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4%C3%A4t
Sitähän ei tiedä kuinka itselläni raskausaika ja synnytys olisi menneet mikäli olisin ollut nuorempi, mutta jos kuvitellaan, että eläisin saman raskausajan ja synnytyksen vaikkapa 150 vuotta sitten niin huonosti olisi asiat. Jo nykylääketieteellä oli vaikeuksia selvittää vatsakipujeni syy ja tilanne oli jo melkoisen pitkällä kun leikkausoöydälle päädyttiin - ennen muinoin olisi mahdollinen vatsakipujen syy selvinnyt vasta kuolinsyyntutkimuksessa (jos sellaistakaan olisi tehty..) tai jos peräti oltaisiin tilanne havaittu ja pystytty operoimaan niin tulehdustilan vaatimaa antibioottikuuria en olisi saanut mikä olisi hyvinkin todennäköisesti ollut kohtalokasta. Penisilliini (ensimmäinen antibiootti) on vasta 40-luvulla saatu tuotettua käyttöasteelle saakka. 

lähde: https://www.metropolia.fi/ajankohtaista/uutiset/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=5479&cHash=8d531adcdee9c02628ee9b81a0a3f550
Jos nyt kuitenkin olisin raskausajasta selvinnyt niin entäs sitten synnytys; itsellänihän supistukset eivät lähteneet spontaanisti käyntiin vaan tarvitsin lääkkeellistä käynnistelyä - mitä sitten olisi tapahtunut jos ei apuja olisi saatu ja tilannetta vain jouduttu tarkkailemaan? Koska lapsivedet olivat menneet niin tämäkin olisi aiheuttanut tulehdustilan ja vähintäänkin pienokainen olisi tähän kuollut.. Tokihan jotain yrttejä on entisaikaankin apuna käytetty ja jos näillä olisi synnytys hyvissä ajoin saatu käynnisteltyä niin mikäli pikkuinen olisi syntynyt siinä kunnossa kuin nyt niin ei entisaikojen keinoin häntä varmaankaan olisi saatu virvoiteltua hengittämään itse..

lähde: http://antiikkidesign.fi/blogit/kauneuden-historiaa
Lisäksi monessa muussa ajassa olisin jo suorastaan vanhus. Esim. 1900-luvun alussa elinajanodote on ollut keskimäärin 35-40 -vuotta (tokihan tätä on tiputtaneet suuri lapsikuolleisuus ja osa on saanut elää aivan yhtä pitkän elämän kuin mitä keskimäärin nykyaikanakin).

Itse rakastan erilaisia historiadokumentteja ja entisajat kiehtovat minua kovasti, mutta täytyy sanoa, että olen nykyajasta ja nykylääketieteestä erittäin kiitollinen enkä missään nimessä haluaisi elää missään muussa ajassa kuin tässä!


Oletko sinä tyytyväinen kun elät 2010-luvun Suomessa vai haluaisitko sinä elää jossain toisessa aikakaudessa? Missä ja miksi?

10 kommenttia:

 1. Olen kyllä tyytyväinen, mutta uskon, että ihmisen aika on rajallinen ja ainakin näyttää sille, että ihmisen aivokapasiteetti on tullut tiensä päähän. Tämä johtuu siitä, että historiasta ei olla opittu yhtään mitään ja samoja virheitä toistetaan koko ajan, eikä ihminen ole vieläkään viisastunut niin paljon, että löytäisi keinon olla sotimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän vielä jaksaa uskoa ihmiskuntaan vaikka kieltämättä esim. ilmaston muutos ja sen kieltäminen ei vaikuta hyvältä.. :/

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Olen itse kiinnostunut historiasta ja katson myös mielelläni historiallisia dokumentteja. En vaihtaisi nykyaikaa mihinkään muuhun aikaan. Nykyään pystytään parantamaan monia sellaisia sairauksia, joihin ennen kuoltiin. Asunto-olosuhteet ja hygieniaolotuhteet ovat parantuneet huomattavasti, jos ajatellaan vaikka niin lähelle kuin 1950-luvulle.
  Kiitokseni Mira ja mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä postaus. Joka osui itseasiassa aika hyvään aikaan, tässä kun saa juuri oikeassa elämässä ikävä kyllä taistella vastaan sitä, etteivätkö naiset osaisi ja varsinkaan oppisi yhtä nopeasti kuin miehet :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus. Itsekin tuota miettinyt. Kaikissa aikakausissa on varmasti puolensa ja tämä aika on monessa mielessä edistyksellistä mm tekniikan ja lääketieteen saralla. Ehkä tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista piipahtaa.👽

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi mahdollista käydä aikakoneella nopeasti menneisyydessäkin niin mielenkiinnosta hyppäisin kyllä varmaan koneen matkaan :D

   Poista
 5. Toki mieluummin eläisin nykyajassa ennemmin kuin menneessä. Mutta on tässäkin maailmassa vielä niin paljon parannettavaa, että voisin mahdollisuuden saadessani hypätä tulevaisuuteen ja toivoa, että joku muu on siihen mennessä korjannut nyky-yhteiskunnan ongelmat.

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Body superfood

*)mainoslinkki Ihon suojaamisen lisäksi auringolta, kesällä on tärkeää muistaa kosteuttaa janoista ihoa: * Garnier Body Superfoo...

Luetuimmat