tiistai 5. helmikuuta 2019

Kun rahat ei riitä?

Itse olen raha-asioiden suhteen tarkka ja pidän huolen etten elä yli varojeni - vaikkei kosmehankintojen perusteella välttämättä aina siltä näytäkään ;) Saan kiittää oppimistani tavoista vanhempiani ja toki osansa tähän on tehnyt myös 90-luvun talouskriisi, joka jokaiseen perheeseen tavalla tai toisella vaikutti (meillä kylläkin oli siitä hyvä tilanne, että molemmat vanhemmat olivat talouskriisinkin yli vakituisissa ja vakaissa työpaikoissa). Kuitenkin vaikka olisi tarkka raha-asioissaan niin muutokset elämäntilanteissa heilauttelevat joskus siihen malliin ettei ihan itse pysy matkassa mukana. Yksi suuri elämänmuutos itselleni toki oli vauvan syntymä sekä sitä myötä tulojen pienentyminen (töistä poisjäämisen myötä) - ja menojen kasvaminen. 

Olen jo vähintäänkin puolen vuoden ajan miettinyt, että minun tulisi budjetoida kuukausimenoni ja katsoa sitä kautta mikä on tilanne - jotenkaan en vain saanut sitä aikaiseksi kuin vasta mammaloman loppupuolella. Tosin töihin palatessa tulot eivät tule olemaan samat kuin aikaisemmin (koska teen lyhyempää työaikaa) ja menot taas ovat aiempaan nähden suuremmat eli ei tosiaan ole pahitteeksi tehdä sitä budjettia tässäkään vaiheessa.

/yhteistyöpostaus/


Budjetointia varten löytyy onneksi netistä työkaluja, joten et joudu itse aloittamaan aivan alusta. Itse otin käyttöön Financerin kuukausibudjettipohjan, jonka olen kokenut toimivaksi. Halutessaanhan budjettilaskelman voi tehdä kuukauden sijasta myös koko vuodelle - kaikki laskuthan eivät esim. kuukausittain tule, mutta nämä voi jakaa jokaiselle kuukaudelle saadakseen keskiarvon tilanteesta.

Jo ennen budjetointia tiedossa oli, että meillä ehdottomasti se suurin kuukausisyöppö on ruokakulut - tähän on myös helpointa puuttua yksinkertaisesti paremmin suunnittelemalla ruokalistansa ja tätä myöten ostoksensa. Tämä asia on myös kytenyt jo pitkään mielessäni, mutta en ole tätä saanut toimivan toteutuksen asteelle - tämä voisi olla se seuraava askel.

Itselleni kuukausibudjetin luominen oli todella havainnollistava ja inspiroiva. Todennäköisesti en tarvitse tätä kovinkaan usein tehdä, mutta pidän pohjan ehdottomasti tallessa kun taloudessa taas muutoksia tapahtuu ja pitää pähkäillä mitkä ne rahasyöpöt omassa taloudessa on.


Onko sinun taloutesi tasapainossa? Oletko koskaan laatinut itsellesi kirjallista budjettia?

12 kommenttia:

 1. Kun säästää kuitit ja huomaa mihin kaikkeen turhaan rahat menee, niin onhan se herätys. Kahviloiden kahvit ym. sälä. Mutta olen huomannut, että koko ajan vähemmän harrasta näitä.

  Ihanaa tiistaita Mira <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina välillä hemmottelu on kyllä sallittua, jota itselleni mm. kahvilat edustavat :)

   Ihanaa tiistaita myös sinne, täällä yritetään parannella flunssaa o.O

   Poista
 2. Mä aloitin tosiaan sen nobuy2019 haasteen ja sen myötä tehnyt nyt budjettia. On kyllä silmiä avaavaa miten sitä rahaa menee ja mihinkäkin :D tietää aina seuraavalle kuulle, mitä ei parane ostaa ja pystyy näin muokkaamaan omaa ostokäyttäytymistään. Suosittelen myös jokaiselle budjetin tekoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei hankintoja listaa ylös niin yllättävän herkästi varsinkin ne "turhimmat" sieltä unohtuvat.. :D

   Poista
 3. I feel you! Saan kiittää isääni ihan täysin siitä, että todella harvoin elän yli varojeni (ja nekin kerrat näin opiskeluaikana kun rahaa ei oikeasti töistä huolimatta vain ollut esimerkiksi auton tankkaamiseen). Budjettia harvemmin teen, vaan tiedän yleensä melko tarkalleen paljonko kuussa on käytettävää ruokaan ja muuhun laskujen maksun + säästöön laiton jälkeen. Tällä hetkellä tuo summa on ihan todella pieni, mutta senkin kun käyttää järkevästi niin homma on OK! Mä käytän Pivoa menojen seurailuun ja se auttaa kyllä huomattavasti taloudenhallinnassa, samoin erillinen ruokatili.

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Pivoa mä joskus olen harkinnut, mutta se on sitten jäänyt - en nyt muista oliko kaikkien pankkien asiakkaille ylipäätäänkään..?

   Poista
 4. Hih, ihan vastaavia ajatuksia meillä siis tällä hetkellä :D Mulle kans se ruoka on pahin, josta sais helposti paljon säästöjä aikaan :)

  VastaaPoista
 5. Tää kuukausibudjetointi ois ihan älyttömän hyvä aloittaa - tai ees kuittien säästäminen :D tosin hyvin harvoin eletään yli varojen, vaikka paikkaillaan edelleen viime kesän työttömyysjaksoa kun ei saatu rahaa käytännössä mistään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo yllättävät tilanteet saattaa taloutta heilauttaa pitkäksikin aikaa.. :/

   Poista
 6. Pitäisi itsekin tehdä vastaavanlainen budjetointi. Mies kyllä tarkkaan kirjaa ylös kaikki menot ja tulot, mutta itse seuraan pääasiassa kosmetiikkaostoksia :D. Olisi mielenkiintoista nähdä mihin kaikkeen sitä rahaa oikein menee ja minkä verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätähän ei tosiaan välttämättä tarvitse jatkuvasti tehdä, kertakin saattaa jo auttaa avaamaan silmiään :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Body superfood

*)mainoslinkki Ihon suojaamisen lisäksi auringolta, kesällä on tärkeää muistaa kosteuttaa janoista ihoa: * Garnier Body Superfoo...

Luetuimmat