perjantai 12. tammikuuta 2024

Liian hyvää ollakseen totta

 Olen vähän myöhäsyntyisesti vasta viime vuoden lopulla kunnolla innostunut Youtubesta ja seuraan siellä tällä hetkellä aktiivisesti muutamia ulkomaalaisia tubettajia (muutaman tutun suomalaisen lisäksi <3). Kaksi heistä tekee paljon juttuja verkostomarkkinoinnista eli monitasomarkkinoinnista, englanniksi käytetään lyhennystä MLM (käytän tätä lyhennettä jatkossa). Aihe on tooooodella mielenkiintoinen, joten ajattelin tänne nyt jakaa muutaman ajatuksen tästä. Jos vaikka tämä tavoittaisi jonkun joka meinaa astua tähän pommiin ja pakittaisikin hyvin rajusti asiassa (tai vähintäänkin ottaisi kunnolla selvää mikä homman nimi todellisuudessa on ennen kuin mihinkään lupautuu mukaan). Aihehan on toki sellainen, että voi herättää aika voimakkaitakin tunteita, ainakin niissä ketkä hommassa mukana ovat ja seuraamani tubettajat ovatkin joutuneet sietämään kaikenlaista postaustensa vuoksi - onneksi he eivät kuitenkaan pelottelulla vaikene.

P.s. Jos olet intohimoinen MLM-"yrittäjä", johon ei mikään järkipuhe uppoa niin voit lopettaa lukemisen vaikka tähän ja siirtyä MLM-yrityksiä ihailevien sivuille <3


MLM ei ole lain vastaista (valitettavasti), vaikka se liippaakin hyyyyyvin läheltä pyramidihuijausta (joka on laitonta). Ideana tässä on paitsi myydä yrityksen tuotteita/palveluita (mikä itsessään ja pelkästään on ihan ok), mutta myös rekrytoida omaan tiimiin porukkaa tekemään samaa hommaa ja saada heidän myynneistään bonukset (ja tämä osa tässä ei ole hyvä - eli mitä korkeammalla olet tämän pyramidin huippua niin sen paremmat tuotot saat, niiden kaikista alimpana olevien kustannuksella). Itsekin olen ollut mukana esim. Oriflamessa, joka on ehkä yksi Suomessa tunnetuimmista verkostomarkkinointiyrityksistä nyt Suomessa lopettamassa olevan Avonin lisäksi. Itse en vain koskaan syttynyt tuolle tiimin kokoamiselle enkä sitä yrittänytkään, pienen hetken myin omille tutuille tuotteita ja sekin kuivahti hyvin nopeasti kokoon. Ja näinhän se useimmilla MLM-yrityksiin mukaan menevillä meneekin, koska pelkällä tuotteiden myynnillä noissa et tule pääsemään kovinkaan kummoisille ansioille vaan pahimmillaan menetät itse rahasi.


Yksi ehkä suurimmista maailmalla tunnetuista MLM-yrityksistä on Amway, johon itseänikin yritettiin saada mukaan entisen työkaverini toimesta joskus hieman alle 10v sitten. Itselleni yritys oli tuolloin täysin vieras eikä se ehkä Suomessa olekaan kovin suurta jalansijaa saanut. En nyt ihan täysin muista hänen markkinointipuhettaan, mutta en joka tapauksessa hommalle syttynyt ollenkaan - ja vielä vähemmän siinä vaiheessa kun kävin exäni kanssa yrityksestä keskustelua ja selvittelin mistä oikeasti on kysymys. Ja nyt kun mietin asiaa tarkemmin niin tässä oli heidän hommalleen kai aika tyypillinen piirre eli tää ex-työkaveri kutsui käymään kahvilla työpäivän jälkeen eikä ennakkoon halunnut kertoa tarkemmin mistä on kysymys ja itsehän uteliaana ihmisenä ajattelin etten menetä sille kahvittelulle menemällä mitään. (Mikä omalla kohdalla onneksi pitikin paikkansa, koska torppasin homman aikalailla heti alkuunsa ja muistelisin tämän ex-kollegan kuitenkin kohtuullisen hyvin ymmärtäneen myös sen ei-vastauksen.) Näitä kahta tubettajaa seuraamalla tästä yrityksestä selvisi muuten se, että he eivät nykyaikana poikkeuksellisesti halua, että hommassa mukana olevat käyttävät sosiaalista mediaa hyödykseen eli heillä mukaan rekrytointi taitaa tapahtua vanhanaikaisella tyylillä ja juurikin yrittämällä puhua mukaan jokainen tuttu ja tutun tuttu kehen vain kontaktin saa.


Olen myös täällä blogissa MLM-yritysten tuotteita esitellyt, jota en ehkä enää lähtisi uudelleen tekemään vaikka siihen mahdollisuus tulisikin. (Kuten olette ehkä huomanneet niin muutoinkaan enää juurikaan yhteistyöpostauksia tee, koska haluan tästä hommasta kaikki paineet itseltäni pois ja tehdä tätä ihan vain ja ainoastaan omaksi ilokseni. Ja pitää välillä vaikka pidempiäkin taukoja jos inspiraatiota ja/tai aikaa bloggaamiselle ei ole.)

Syy miksi MLM on niin huono valinta on se, että he lupaavat paljon, mutta antavat harvoin lopulta mitään. Lisäksi mitä pidempään olet mukana ja mitä korkeammalle kohoat, sitä vaikeampi sinun on päästä irti jos jossain vaiheessa lopulta tajuat mikä todellisuudessa on homman nimi. MLM-yrityksissä on myös hyvin paljon kulttimaisia piirteitä, varsinkin kun kuulee juttuja korkeammalle taholle päässeiltä ja lopulta järkiinsä tulleilta ja hommasta irti pyristeilleistä. Itse aion näistä ainakin visusti pysytellä erossa ja toivon jokaisen miettimän homman pohjamutia myöten ennen kuin itsensä tuohon pyörään kiinnittävät mukaan - tai jos ovat jo mukana, niin miettivät oikeasti mitä ovat saaneet hommasta verrattuna esimerkiksi työmäärään mitä ovat sen eteen joutuneet tekemään. Kannattaa myös miettiä mikä on todellisuus erilaisten "palkintojen" taustalla, kuinka kalliiksi ne lopulta sinulle tulevat ja ovatko esim. palkintomatkat todellisuudessa lomamatkoja vai täynnä kaikkia pakollisia puhetilaisuuksia sun muuta.



Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on juurikin sitä. Jos sinulta sujuu hyvin englanninkieli niin suosittelen lämpimästi kurkkaamaan Youtubesta (löytyvät myös muista some-paikoista, mutta Youtube on se heidän ykköskanavansa) CC Suarez ja Isabella Lanter, jotka ovat tehneet hyvin monista MLM-yrityksistä juttuja, joissa on käyty pohjamutia myöten esimerkkien avulla näiden yritysten myrkyllisyys (hyvin paljon heillä on juttua jenkeissä toimivista yrityksistä, jotka eivät ainakaan itselleni ole kovin tuttuja (kuten Monat), mutta käsittelevät aihetta myös yleisellä tasolla sekä näiden maailmanlaajuisten yritysten (kuten Amway tai Young Living) kautta). Ja vinkkaa ehdottomasti jos sinulla on tiedossa jotain muita vastaavia hyviä tilejä ottaa seurantaan <3

Onko sinulle MLM entuudestaan tuttu ja onko sinulla yrityksistä minkälaisia kokemuksia?

2 kommenttia:

  1. Somessa tulee vastaan älyttömästi kaikenmaailman sijoitusneuvojia ja vinkkejä ja "taatusti rikastut kun NYT ALOITAT ENNEN MUITA" -lupauksia. Miksi näitä salaisuuksia jaellaan sitten minulle, tavalliselle tallaajalle? Miksei niille rikkaille joilla olisi varaa sijoittaa ja heille joita sijoittaminen oikeasti kiinnostaa? Niimpä niin, rahat pois vaan keneltä saa koska ei ne voitot ilmesty tyhjästä vaan kaikille. Harmittaa niiden puolesta jotka haksahtaa näihin suuriin lupauksiin ja menettää säästönsä jopa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin ja näissä ollaan yleensä tosi salaperäisiä "lisätietoja yksityisviestillä", tietää heti et liittyy johonkin mlm:ään tai muuhun huijaukseen 😬

      Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Paras keino saada ylimääräiset kiertoon?

Varsinkin pienen lapsen vanhemmilla on paljon pähkäilemistä siinä kuinka saada vanhoja, pieneksi menneitä vaatteita ja käytöstä poistuneita ...

Luetuimmat