lauantai 13. tammikuuta 2024

Pörssi vai kiinteä?

Tänään aiheena jotain aivan muuta kuin kauneutta ja kosmetiikkaa, mutta jotain hyvinkin ajankohtaista. Nimittäin sähkö, joka varmasti kiinnostaa vähintäänkin kaikki pörssisähkösopimuksella olevia. Itselläni loppui viime vuoden maaliskuun loppuun alle 5s/kWh kiinteä sopimus ja tarkoituksenani oli kesään asti mennä pörssisähköllä ja katsella sitten kiinteiden sopimusten hintoja. No en ehkä muistanut niin kovin aktiivisesti hintoja seurailla eivätkä ne sitten toisaalta tietenkään laskeneet vastaavalle tasolle kuin aiemmin, joten jäin pörssisähkösopimukselle. Varsinkin kun olin liittynyt Facebookissa Pörssisähkö-ryhmään (jota suosittelen lämpimästi jokaiselle, joka on kiinnostunut pörssisähköstä!) ja saanut sen kautta varmuutta jatkaa pörssisähköllä. Pidemmällä aikavälillä tämä kaikkien asiantuntijoiden mukaan kun on se edullisin sähkösopimus mikäli sinulla on lainkaan mahdollisuutta säädellä sähkönkäyttöäsi hieman halvemmille tunneille.


Itselläni on kaksi tulisijaa (joista tosin leivinuunin otin vasta alkuvuoden hirmu sähköhinnoilla käyttöön, koska se on rakennettu hieman huonosti ja jo myyntivaiheessa varoiteltiin ettei se vedä kovinkaan hyvin..) ja lisäksi teen käytännössä täysin etänä työt eli minulla on hyvät mahdollisuudet säädellä omaa sähkönkäyttöäni. Vuoden loppuun asti homma meni ihan hyvin, vaikkakin joulukuun alussa kohtuullisen kovat pakkaset ja korkea sähkönhinta hieman lisälyöntejä ja stressiä aiheuttikin - se oli tosin vasta alkua. Jokainen on varmasti kuullut tammikuun ensimmäisestä perjantaista, jolloin sähkö oli kalliimpaa kuin koskaan. Onneksi pörssisähkössä saa seuraavan päivän hinnat tietoonsa edellisenä päivänä klo14 maissa, joten pientä reagointiaikaa jäi ja sain isäni avulla tuon leivinuunin tulille ja sitä kautta hieman lisälämpöä hirmupakkasissa. Sainkin kohtuullisen hyvin sähkönkäyttöä kovista pakkasista huolimatta alaspäin, mutta silti yhdeltä ainoalta päivältä laskua kertyi reilu 30€.

Moni säikähti tuota hirmuhintaista päivää ja siirtyi kiinteään sopimukseen, mitä en nyt varsinaisesti ihmettele ja kävihän se itselläkin mielessä. Mutta. En vain halua maksella kesältä hirmuhintaa sähköstä (itselläni sitä kuluu asunnon viilennykseen joka tapauksessa) ja toisaalta tykkään tästä, että itse pystyy hieman enemmänkin vaikuttamaan sähkölaskuunsa. Toisaalta myös kannattaa huomioida, että halvat sähköt tuotetaan ekologisemmin kuin kalliimmat hinnat eli jokaisen olisi hyvä ohjata omaa sähkönkäyttöään ekologisempaan ajankohtaan. (Ja kyllä tiedän ettei puulla lämmittäminenkään ole ekologinen vaihtoehto, mutta kovilla sähkönhinnoilla ei oikein muuta vaihtoehtoa ole. Toivottavasti vielä joskus ekologista sähköntuottoa olisi niin paljon, että puulla lämmittämistä voisi vähentää ellei jopa täysin lopettaakin.) Vaihdoin kyllä itsekin tuon hirmuhintaisen päivän jälkeen sähköyhtiötä, ajatuksella, että nyt vahtaan ihan kunnolla ensi talvelle kiinnityksiä pörssisähkön päälle, joilla voi saada vielä paremmin säästöä sähkölaskuun oman kulutuksen ajoittamisella aikaan. Uskon, että kyllä näistä talvihinnoistakin vielä selviää ja toivon toki edullisempia hintoja lopputalvelle.

Onko sinulla pörssisähkö vai kiinteä?

P.s. https://liukuri.fi/laskuri -sivustolla pystyy syöttämällä omat tiedot laskeskelemaan mitä pörssisähkö sinun käytölläsi olisi tullut maksamaan :)

10 kommenttia:

 1. Mä otin pörssisähkön muutettuani tähän. Mulla on siis vaan kerrostalo yksiö jossa lasku sen 7 e kuussa, mutta siirto toki maksaa erikseen. Kun pörssisähkö kävi korkealla tässä syksyllä, vaihdoin Markkinasähköön. Se on ollut ok, ei nyt ehkä halvin mutta ei niin väliä kun ei sähköä paljon mene. En vaan halua maksaa siirroissa sitä kovaa pörssisähkön hintaa, ihan tolkuttomia ne siirtomaksut sähkölaskuun nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jotenkin ollut sellainen mielikuva, että siirtohinta tulee sen käytön mukaan eikä tuolla sähkösopimuksen muodolla sinällään olisi siihen vaikutusta?

   Poista
  2. En tiiä sitten menikö silloin enemmän sähköä mutta siirto oli liki tuplat normaalista :/ sen jälkeen vaihdoin pörssisähkön pois mutta ei sillä oikeasti niin merkitystä ole, olen aina töissä silloin kun sähkö on kalleimmillaan eikä mulla ole astian- tai pyykinpesukonetta :)

   Poista
  3. Sulla on kulutus ja laskut niin pienet et tuskin on hirveesti merkitystä onko kiinteähintainen vai pörssisähkö :D

   Poista
 2. Itse en ole jaksanut lähteä kikkailemaan tuon pörssi sähkön kanssa. Kiinteä sopimus hinta, niin pystyy käyttämään sähköä ympäri vuoden miettimättä onko se tänään liian kallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on tilanne ettei omaa käyttöään pysty optimoimaan niin kiinteä on tällöin varmasti kukkarolle turvallisin vaihtoehto :)

   Poista
 3. Meillä on kiinteä hinta ja mietittiin, että varmaan sillä myös jatketaan, kun soppari pitää maaliskuussa uusia. Kerrostalossa asutaan ja on kaukolämpö, joten se ei kulutusta oikein hetkauta suuntaan tai toiseen. Pörssisähköllä ei niillä halvemmilla tunneilla tee mitään, ei voi pestä pyykkiä miten haluaa, ihan vaan muiden rauhaa kunnioittaen :D Ja ne halvemmat tunnit on yleensä yöllä ja iltapäivällä, kun moni nukkuu/on töissä. Sähkölaskut muutenkin siinä 23-25 € kieppeillä siirron kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan, että te saattaisitte aika paljon säästää pörssisähköllä. Kannattaa liittyä tuonne Facebookin ryhmään ja lueskella siellä asiasta, netistä löytyy myös sivusto, jonka kautta voi laskea kumpi on itselle edullisempi vaihtoehto :) Voisin oikeastaan tuon linkin lisätä tuonne postaukseenkin: https://liukuri.fi/laskuri

   Poista
 4. Meillä on myös pörssisähkö. Viime vuoden kulutus maksoi meille hieman alle 6 senttiä kwh, kun saadaan aika paljon hyödynnettyä halpoja tunteja mm. sähköauton lataamiseen, pyykkäämiseen ja tiskikoneen pyöritykseen. Uunit toki on ja puulla lämpiävä sauna, niin pääosin lämmitetään puulla. 😊 Ei oo ollut kannattavaa ottaa kiinteää hintaa, kun omalla käytöllä saa vaikutettua niin paljon sähkön hintaan.

  Toki siirtohinnat ovat ihan älyttömiä ja palvelu, sekä toimenpiteiden tekemisen nopeus eivät täsmää millään tavalla siirtohinnan kanssa. 😅 Täällä esim. lupailivat käydä kaatamassa sähkölinjan vierestä puut (kuuluu sähköyhtiölle) ja mitäs siitä on aikaa.... Kahdeksan vuotta? Ja puut ovat edelleen siinä missä aiemminkin ja kasvaneet vielä pidemmiksi. Nopeeta toimintaa ja silleen, taitavat tulla vasta sitten kun joku puista kaatuu linjan päälle.😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirtohinta on kyllä ihan järjetön :/ Mulla taisi viime vuoden keskiarvo olla jotain 6s/kWh luokkaa myös, olin tosin tammi-maaliskuun vielä alle 5s/kWh kiinteällä sopimuksella, mielenkiinnolla seuraan miten tämän vuoden kanssa mennään hinnassa.

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Santorini Sunrise

*)mainoslinkki Minulla oli ajatuksena hankkia Escadan uusi tuoksu Rodokselta muttei näitä osunut missään silmääni, ainoastaan lentokentän pu...

Luetuimmat