tiistai 20. huhtikuuta 2021

Punainen planeetta

*)mainoslinkki

Tänään kirja, joka on ehkä hieman erilainen aihepiiriltään kuin mihin normaalisti olen tarttunut. Esikoisteos, joka oli erittäin mukaansa tempaavasti kirjoitettu. 


Joonatan Tolan Punainen planeetta -kirja kertoo kertomuksen hänen erittäin personaallisen isänsä, taiteilija Mikko J. Tolan, elämästä. Tämä erittäin personaallinen elämäntyyli on leimannut myös kirjailijan sekä hänen sisarustensa (joista yksi on näyttelijä ja ohjaaja Pamela Tola) lapsuutta eikä niin kovinkaan positiivisessa mielessä. Kirjan loppuvaiheissa liikutaan Joensuussa, joten siinäkin mielessä kirja toki oli itselleni mielenkiintoista luettavaa.

Kirja laittoi pohtimaan onko esimerkiksi päihteisiin suhtautuminen ollut tosiaankin entisaikaan tuollaista kuin kirjassa on kuvattu, hyvinkin todennäköisesti ainakin tietyissä piireissä kyllä. Ja tokihan niitä perheitä edelleenkin on joissa päihteet ovat osana joka päiväistä elämää. Paljon onneksi kirjan ajoista ollaan kehitytty esim. lastensuojelun osalta, mutta toisaalta olemme lähivuosinakin saaneet lukea lasten surullisista kohtaloista kun asioihin ei ole tarpeeksi ajoissa puututtu. Vaikka kertomus on surullinen monessa mielessä, on kirjailija saanut teokseen mukaan mukaansa tempaavaa huumoria eli kirja tosiaankin piti otteessaan loppuun saakka. Vihjailuja on ollut, että kirjalle olisi mahdollisesti tulossa jatkoa Joonatanin äidin kertomuksen osalta ja itse ainakin ehdottomasti tulen myös tuohon kirjaan tarttumaan.

Itse luin tämän kirjan e-kirjana * BookBeatin kautta, mutta voit löytää teoksen myös varsinaisen kirjan muodossa esim. * Adlibriksen valikoimista.

Minkä perusteella sinä valitset lukuun kirjat?

8 kommenttia:

 1. Itse valitsen lähes poikkeuksetta toisen maailmansotaan liittyvää kirjallisuutta. Oli se sitten aikalaisten todistuksia tai sitten historiaa laajemmin. Kyseinen aika ja tapahtumat ovat hyvin henkilökohtaisia ja siksi valitsen sen mukaan.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen erittäin lämpimästi lukemaan jos yhtään kiinnostaa :)

   Poista
 3. Perjantai-ohjelmassa käsiteltiin pari viikkoa sitten lastensuojeluasioita ja kirjasta puhuttiin myös. Joonatan ja Pamela Tola olivat molemmat mukana keskustelemassa. Ymmärsin, että kun perhe oli ilmeisesti vaihtanut usein asuinpaikkaa ei lapsiin kiinnitetty huomiota. Isän alkoholismi ja mielenterveysongelmat pysyivät piilossa kunnes lapset sitten vihdoin otettiin huostaan. Kiinnostui joten voisin kyllä lukea tämän.

  Valitsen kirjan usein filiksen mukaan. Jos jotain kirjaa on kehuttu tartun siihen ehkä vain huomatakseni ettei se olekaan minun juttuni. Luen aika laidasta laitaan ja paljon myös dekkareita sekä murhamysteereitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tuon Perjantai-ohjelman katsoin ja muistelisin, että tämä kirjakin siinä otettiin esille :)

   Poista
 4. Tämä kirja löytyy lukulistaltani. Luen ja kuuntelen kaikenlaista dekkareista tietokirjoihin. Autofiktio on yksi lemppareistani. Tänä aamuna kuuntelin loppuun Koti Keniassa kirjan.

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

B, C, E

*)mainoslinkki Tänään esittelyyn perushyvä päivävoide, jota ei ole hinnallakaan pilattu: * The Inkey List Vitamin B, C and E Moi...

Luetuimmat