torstai 25. marraskuuta 2021

Endometrioosi

julkaistu alun perin 30.4.2019

Ajattelin kirjoitella teille aiheesta, joka ei nimenä ole varmaankaan monille tuttu - useat myös tietämättäänkin kärsivät kyseisestä sairaudesta. Endometrioosi on suomennettuna "kohdun limakalvon sirottumatauti" eli tarkoittaa sitä, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta on muualla kuin kohdussa. Yleisimmin näitä löytyy vatsakalvon pinnalta, emättimen ja peräsuolen välistä sekä munasarjoista. Endometrioosikudos reagoi kohdun limakalvon kudoksen tavoin kuukautiskierron aikana esim. kipuna alavatsalla. Sairaus on yleinen ja sitä esiintyy noin 10% naisista, se voi alkaa oirehtia jo teini-ikäisenä. Endometrioosin voi varmuudella todeta vain tähystysleikkauksessa. Sairaus voi aiheuttaa myös lapsettomuutta ja tautia hoidettaessa onkin mietittävä hoidetaanko sairautta vai lapsettomuutta. (Kannattaa kurkata myös Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n sivut.)

lähde: https://korento.fi/

Syy miksi haluan aiheen nostaa esille on juurikin tuo tietoisuuden lisääminen. Liian monet kärsivät oireista tietämättä syytä tai pahimmillaan tietävät itse syyn mutteivat saa hoitavaa henkilöstöä tarvittaviin toimiin diagnoosin saamiseksi. 

Itselläni todettiin endometrioosi raskauden aikana tehdyn umpparileikkauksen yhteydessä, mutta olin tätä epäillyt jo aikaisemmin. Itse olen selvinnyt melko vähäisin oirein verrattuna siihen mitä kokemuksia olen muilta lukenut - toisaalta myös mietityttää se pahenevatko oireet tästä vain entisestään. Hoitona endometrioosiin käytetään hormonihoitoa eli nämä tulevat itselläkin elämään jatkossakin tiiviisti kuulumaan.

Oletko sinä aikaisemmin kuullut endometrioosista tai sairastatko tätä itsekin?

11 kommenttia:

 1. Itsellä ei ole mutta yhdellä läheisellä on ja sitä tuskaa pahentaa vielä se, että kuukautisvuoto on niin runsas, että joudutaan hakemaan verta sairaalasta. Hänellä tosin ei ole kuukautisia enää tullut moneen vuoteen. On popsinut tauotta pillereitä vuosikausia.

  VastaaPoista
 2. Olen kuullut, mutta onneksi ei ole osunut kohdalle! Monta muuta juttua sen sijaan on osunut kohdalle ja oli juttu mikä tahansa, niin aina kannattaa hakeutua lääkäriin mieluummin enemmin kuin myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä vaivasta olen valitettavasti usein lukenut etteivät lääkärit oikein ota oireiluja tosissaan - ja toki diagnostiikkakin on vaikeaa. Itse siinä mielessä onnekas ettei diagnoosista avoleikkauksen jälkeen mitään epävarmuutta jäänyt.

   Poista
 3. Oon sanonut miehelle että se vois kokeilla kerran tätä jokakuukautista helvettiä :D ensin kärsit 3-4 päivää hartiapistoksesta ja nappaat koko ajan Panacodia, sitten oot viikon persiille ammuttu karhu, sitten koskee mahaan ja sitten ne helvetit alkaa :D ehkä viikko kuukaudessa on normaalia elämää. Vaihdevuosia odotellessa, itse sain endosta diagnoosin 5-6 vuotta sitten. Mitään hoitoa en ole enää käyttänyt enkä halua mitään hormonijuttuja enää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta taas tuntuu etten uskalla kovin hevin hormoneja jättää pois, koska sen hetken kun ilman olin ennen neidin ilmoitusta tulostaan, niin kivut kokoajan pahenivat pahenemistaan - hormonien kanssa ne ovat siedettäviä..

   Poista
 4. Olen kuullut, onneksi ei ole itsellä tai läheisillä tätä vaivaa. Vaikeuttaa varmasti jonkin verran normaalia elämää. Tärkeä aihe, hyvä lisätä tietoisuutta.🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla onneksi oireet on sen verran lieviä etteivät vaikuta juurikaan elämään, mutta monilla rajoittavat jokapäiväistä elämää varsin radikaalistikin :(

   Poista
 5. Esikoistyttäreni kärsii samasta vaivasta samoin työkaverini. Tämä on muuten yllättävänkin yleistä, mutta harvemmin asiasta puhutaa. Hyvä kun asiaa nostettaisiin hieman enemmän esille.

  VastaaPoista
 6. Täällä myös endometrioosia sairastava! Olin niin onnekas, että umpilisäke tulehtui jo 19-vuotiaana, ja sitä poistettaessa endometrioosi löytyi samalla. Tällä hetkellä se on suht hyvin aisoissa, mutta ainahan se jännittää, että kehittyykö tilanne vuosien saatossa jotenkin. Positiivista tässä tilanteessa on kuitenkin se, että olen jo yli 10 vuotta tiennyt etten halua lapsia.

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Kirjapalveluiden ystävät huomio!

 *)mainoslinkki Koska meillä on taloudessa kaksi kirjojen ystävää, joista toinen ei vielä osaa lukea, on kirjapalvelutkin kovassa käytössä. ...

Luetuimmat