perjantai 13. tammikuuta 2023

Vegaanihaaste

Vegaanihaasteelta ei varmastikaan kukaan ole voinut välttyä kuulemasta. Tätähän on järjestetty jo vuodesta 2013 lähtien ja sen tarkoituksena on yksinkertaisesti antaa ihmisille helppo väylä kokeilla vegaanisia ruokia. Osallistuminen on ilmaista eikä velvoita mihinkään - itse osallistuin mukaan ensimmäisen kerran jo vuosi sitten, jolloin en oikein hommaa saanut alulle mut hei sekään ei haittaa. Tänä vuonna homma on lähtenyt etenemään ihan eri tavalla. Lisäksi tässä ei millään tapaa painosteta ihmisiä ja on ihan ok, jos ottaa kasvisruokaa vain osaksi elämäänsä. Osallistumalla saat tosiaan tammikuun ajan itsellesi sähköpostiin uutiskirjeen, jossa on sekä reseptejä että kaikenlaista tietoa vegaanisuuteen liittyen. Halutessasi saat myös hommaan itsellesi nimetyn tutorin, mutta yksi loistava keino kysellä vinkkejä on myös Facebookin ryhmä.


Reseptit ovat mielestäni kohtuullisen helppoja toteuttaa ihan arjessa ja maistuvat kyllä myös noille pienemmillekin. Lisäksi yhteen päivään löytyy useampikin reseptivaihtoehto, joista voit poimia ne itsellesi parhaiten soveltuvat. Lisäksi ainakin itse olen hyvin pitkälti löytänyt resepteihin tarvittavat tuotteet ihan tuosta lähikaupastani, mutta mikäli näitä ei sieltä omasta kaupasta löydy niin kannattaa aina kauppaan vinkata jos tulevaisuudessa sieltä paremmin olisi saatavissa.

Miksi osallistua? Meillä maitotuotteet ovat jo vuosia olleet lähinnä jogurtti ja juusto, koska jo aikapäiviä sitten vaihdoin oman kahvimaidon erilaisiin barista kasvijuomiin (ovat yksinkertaisesti huomattavasti parempia!) ja kotona neiti juo ruualla joko vettä tai kaurajuomaa. Kaurajuoma soveltuu myös hyvin ruuanlaitossa käytettäväksi maidon asemasta esim. erilaisissa puuroissa. Punaista lihaa olen jo pidemmän aikaa vähentänyt, mutta mielessä on jo pitkään ollut että ylipäätään lihaa voisi nykyisestäkin huomattavastikin vähentää. Tähän vaikuttaa niin terveydelliset seikat kuin ilmastollisetkin, faktahan on ettei nykyinen kulutustahti voi jatkua ja yksi suuri tapa vaikuttaa on juurikin ruokavalio. Olen tässä kuukauden aikana kuunnellut pari mielenkiintoista kirjaa asiaan liittyen (Suvi Auvinen: Lihan loppu sekä Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys) ja nämä kieltämättä kyllä laittoivat vielä enemmän miettimään asioita, joita ei aikaisemmin ole tullut välttämättä lainkaan ajatelleeksi. 

Itse olen sitä mieltä, että elintapamuutokset kannattaa tehdä pienissä erissä eikä siis omana tarkoituksena ole vaihtaa vauhdissa suoraan sekasyöjästä vegaaniksi, enkä tiedä onko vegaanius se oma päämääräni ylipäätään. Oma pyrkimykseni on vaihtaa ruokavaliomme selkeästi kasvispainotteisemmaksi ja jatkossa vähentää kaikenlainen liha aivan minimiin. Jos erilaisille maitotuotteille löytyy helposti korvaaja kasvistuotteiden puolelta niin vaihdan jatkossa omien ostojen osalta täysin näihin. Mikäli lihaa jatkossa käytämme niin harvoin ja mieluummin ehkä sitten luomua. Tähän asti olen kokenut kohtuullisen helpoksi erilaisten kasviruokareseptien testailun. Toki osa näistä ei ole olleet niin hitti, mutta muutama suosikki on jo joukosta löytynyt.


Onko vegaanihaaste sinulle tuttu? Mitä mieltä olet kasvisruuasta ja olisiko sinulla jokin ihan superhyvä resepti, jota suosittelet testaamaan?

9 kommenttia:

 1. Tsemppiä haasteeseen. Kokeile parsakaalipastaa (ohje löytyy mun blogista) Vaihda vain kerma sellaiseen vaihtohetoon, josta itse pidät. On mun pojan herkkua.

  VastaaPoista
 2. Jogurtit, juustot ja rahkat, näistä en hetimmiten luovu - jotenkin en ole noihin kauraversioihin innostunut. Enkä myöskään papujuttuihin - vihannekset sitten mieluummin omina itsenään kuin jonain teollisena tuotteena. Joten kokeilematta jää, tänäkin vuonna ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaurajogurteissa on aika paljon eroja, itse olen sen huomannut nyt tässä testaillessani, mutta yllättävänkin hyviä vaihtoehtoja myös sieltä puolelta löytyy :)

   Poista
 3. Kiitos, Mira, tästä postauksesta! Kävin heti liittymässä mukaan haasteeseen =) Ajatuksena lisätä kasvissyöntiä ja saada suoraan s-postiin vinkkejä kasvisruoista, kiitos sinulle =)

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. En tiedä pystyisinkö itsekään eikä se ainakaan tässä vaiheessa edes oma tavoitteeni ole :)

   Poista
 5. Minä olen kyllä lukenut vegaanihaasteesta vasta blogistasi 😊

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

B, C, E

*)mainoslinkki Tänään esittelyyn perushyvä päivävoide, jota ei ole hinnallakaan pilattu: * The Inkey List Vitamin B, C and E Moi...

Luetuimmat