sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Mitä huomioida lapsen kanssa matkatessa?

Meillä on tosiaan nyt se ihka eka ulkomaanmatka neidin kanssa takana ja ajattelin tehdä pikkuruisen postauksen asioista, joita itse pyrin matkaa suunnitellessa ja matkustaessa ottamaan huomioon. Monet näistä toki riippuvat hyvin paljon myös lapsesta ja itse kirjoittelenkin tätä ihan vain tästä omasta näkövinkkelistäni.


Ihan ensimmäisenä toki matkakohde; meille suositeltiin lämpimästi Rodosta ensimmäiseksi helpoksi ja turvalliseksi kohteeksi lähteä tutustumaan matkailun ihmeelliseen maailmaan ja suosittelen tätä kyllä ehdottomasti ensikohteeksi myös muille. Ennen varsinaisesti matkan varaamista (kohde kylläkin oli jo päätetty) pitää käydä passikuvissa ja hankkia passi (itsellänikin se oli ehtinyt vanhentua, joten napattiin passit yhtä aikaa molemmille). Vaikka puhun itsestäni yksinhuoltajana ja sitä käytännöntasolla olenkin niin paperilla meillä on yhteishuoltajuus (koska isä ei huoltajuudesta halua luopua, vaikkei se vaikuttaisi mihinkään muuhun kuin osaltani tiettyjen paperihommien hoitamiseen, ja Suomessa yksinhuoltajuutta on ilman toisen vanhemman suostumusta todella hankala saada mikäli taustalla ei ole todella pahoja juttuja, eli ihan vaikka toisen vanhemman osallistumattomuus lapsen elämään ei riitä perusteeksi - tämä vain tässä välihuomautuksena) niin passin hankintaanhan tulee olla toisenkin huoltajan lupa minkä lisäksi toiselta huoltajalta kannattaa ehdottomasti olla matkalla mukana "lupalappunen", jonka voi napata vaikkapa Finnairin sivuilta. Itse en tuota lupalappusta loppujen lopuksi tarvinnut missään näyttää, mutta suosittelen ehdottomasti sen kuljettamista mukana. (Jos olet virallisesti yksinhuoltaja, hanki tästä virallinen todistus.) Napsin varuilta kaikista tärkeistä papereista kuvakaappaukset/kuvat myös puhelimella mikäli olisi käynyt niin ikävästi, että jotain olisi kadonnut. Varmistin myös, että kaikki tarvittavat puhelinnumerot löytyvät puhelimestani. Matkavakuutus on myös ehdottomasti sellainen, joka kannattaa olla minkä lisäksi suosittelen ennalta tarkastamaan millainen se on sisällöltään eli mitä korvaa ja mitä ei. Näin ei vastaan tule ikäviä yllätyksiä. Rokotukset on myös asia, joka jokaisen kannattaa tsekata kuntoon ulkomaille lähtiessä. Euroopassa matkustaessa pääsääntöisesti riittää ihan kansallisen rokotusohjelman rokotukset (jotka toivottavasti kaikilla on ajantasalla!), muutamissa kohteissa harkinnan mukaan suositellaan A- ja B-hepatiittirokotteita. Itselläni on entisen työn puolesta B-hepatiittirokote, mutta mielessä on joskus ollut ottaa myös tuo A, joten tässä oli nyt hyvä sauma. Otin myös neidille nuo molemmat vaikkei tuota tosiaan Rodoksella olisikaan tarvinnut. Nykytietämyksen mukaan kuitenkin rokotussarjan saatuaan saa elinikäisen suojan, joten on sitten jatkomatkailujakin ajatellen valmiina. (Viimeiset rokotussarjan rokotteet pitää meidän käydä aikaisintaan ensi syksynä ottamassa niin rokotussarjat on meillä täynnä.)

Pakkailut kannattaa harkita tarkkaan matkakohteen mukaan ja toisaalta niin ettei ihan hirveästi ylimääräistä tulisi roudattua mukana, kannattaa katsoa tarkkaan myös minkälaisen määrän lentolippusi antaa myöten kuljettaa tavaraa mukana ja toki huomioida jo lähtiessä mahdollisten tuliaisten osuus takaisinpäin matkatessa. Vaatteiden osalta meillä meni aika hyvin arviot nappiin. Kuljetin itse mukana myös pesuainetta, jolla pystyin muutaman pikkujutun käsin reissussa pyykkäämään. (Pesulapalveluitahan toki myös monessa paikkaa olisi tarvittaessa käytettävissä, mutten itse tästä ottanut selvää, koska tarve oli vain muutaman pikkujutun pesulla, joka hoitui hyvin käsinkin.) Itse lentomatkaan kannattaa toki varautua myös hyvin lapsen kanssa, tästä voit lukea erillisen postauksen täältä. Itse pakkailin mukaan myös särkylääkettä, laastareita ja rakkolaastareita, mutta näille ei tullut onneksi tarvetta. Reseptilääkkeiden osalta kannattaa huomioida ottamalla mukaan englanninkieliset reseptit varsinkin jos lääkkeesi sattuvat olemaan hieman "tuhdimpaa" tavaraa.

Itse tykkään suunnitella ja varautua ennalta hyvin ja näin ollen me katselimme yhdessä paljon kuvia ja videopätkiä niin lentokentästä kuin itse matkakohteestakin. Minkä lisäksi yritin ennalta selvittää kohteeseen liittyviä tietoja kuten sen missä varsinkin lapsen kanssa kannattaa käydä. Esimerkiksi Facebookista löytyy lähes joka matkakohteelle omat ryhmänsä, usein myös ihan suomenkieliset, joista saa hyviä vinkkejä. Näitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Yritin myös ihan pikkasen treenailla paikallista kieltä, mutta pakko sanoa kreikan kielen olevan sen verran vaikeaa ettei muutamaa sanaa lukuunottamatta paljoa päähäni tarttunut (vaikeuden tekee ehkä ihan se, että kreikassa on ihan omat aakkosensa, jotka pitää opetella ennenkuin voi itse kieltä lähteä opettelemaan).

Mitä vinkkejä sinä antaisit (lapsen kanssa tai ihan yleisesti) matkailuun liittyen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)