tiistai 17. maaliskuuta 2020

Korona

Tätä on nyt joka paikka täynnä, mutta haluan nyt kuitenkin purkaa omia tuntojani asian suhteen.. Kirjoittelen postausta melko pian hallituksen linjauksesta kuultuani ja voisin ehkä sanoa olla helpottunut, koska tuntuu, että nyt asia otetaan vakavasti ja ryhdytään toimiin ettei syöksyttäisi samaan tilanteeseen kuin missä Italia tällä hetkellä on. 

Kuva lainattu MTV:n sivuilta.

Koulut sulkevat ovensa, mutta päiväkodit pysyvät auki. Mielestäni siinäkin mielessä ihan järkeenkäypä linjaus, koska usein päiväkodit ovat huomattavasti pienempiäkin kuin koulut eli sitä kautta riski tartuntaan tulee pienemmälle porukalle siinä pahimmassa tapauksessa. Koska on kuitenkin suositeltu, että kaikki kynnelle kykenevät ottavat lapset kotihoitoon niin itsellä toki käynyt mielessä sattuuko oma päiväkoti nyt sitten kuitenkin sulkemaan ovensa ja joudun viemään neidin jonnekin toisaalle hoitoon.

Pohjois-Karjalassa on tähän mennessä tieto yhdestä tartunnasta, jonka tiimoilta ei jatkotartuntoja ole tullut eli täällä tilanne on aika hyvällä mallilla. Toivottavasti näin pysyykin ja tähän liittyen olisin itse ehkä toivonut myös Suomen sisäisen liikkumisen rajoittamista - tämäkin voi kyllä tulla varsin nopeasti ajankohtaiseksi. Rajathan muihin maihin kuitenkin laitetaan kiinni.

Kuva lainattu THL:n sivuilta.

Jos/kun valmiuslaki tulee voimaan niin tämähän tarkoittaa myös työssä muutoksia; kaikki hoitoalan työntekijät hyödynnetään tarvittaessa koronapotilaiden hoidossa. Itsehän työskentelen työterveyshuollossa työterveyshoitajana ja itselläni ei ole sairaanhoitajan työstä käytännössä muuta kokemusta kuin mitä kouluaikaan harjoittelusta saanut eli jos joudun sairaanhoitajan hommiin niin joutuu melkolailla alusta hommat harjoittelemaan. Tämän suhteen mietityttää myös se, että olisiko myös pakotettu kolmivuorotyöhön mikä tarkoittaisi neidille myös suurta muutosta hoidon suhteen. (Enkä itse ole lainkaan yökukkuja eli yövuorot olisivat minulle todella tuskallisia o.O)

(Aiemmin kirjoittelinkin hieman taloudellisesta huolesta varsinkin pienyrittäjien suhteen - ja kyllähän tämä tulee varmasti isompiakin yrityksiä kaatamaan. :/)

Toivokaamme siis, että rajoitukset on tehty tarpeeksi suuressa mittakaavassa tarpeeksi ajoissa. Ja, että kaikki ihmiset ottavat nyt tilanteen ja määräykset todesta eivätkä lähde sooloilemaan ja siten vaarantamaan muiden ihmisten henkeä. Lisäksi mitä paremmin ihmiset noudattavat määräyksiä, sitä nopeammin saadaan homma haltuun ja palauduttua pikkuhiljaa normaalitilaan.


Minkälaisia ajatuksia korona sinussa herättää?

8 kommenttia:

 1. Uskoisin että tunnomliset suomalaiset ottavat rajoitteet vakavasti ja flunssapiikki jää melko lyhyeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Uutisissa oli otsikko, että kestäisi puolikin vuotta o.O

   Poista
 2. Musta tää on tällä hetkellä ikivihreä yhteiskunnallinen aihe, jonka tulisi puhututtaa jokaisen taloudessa -ja itsekin funtsin, että ois järkevää rajoittaa liikkumista kaupungista toiseen lukuunottamatta kriittisten alojen ammattilaisiin.

  Mä kuulun parin asian tiimoilta riskiryhmään, mut tää oma toipuminen NETsyövästä ja kasvaimesta päässä ovat sellaisessa vaiheessa etten kyseisestä viruksesta selviäisi -jo pelkkä flunssan saaminen olisi arviolta puolen vuoden työmaa ja vetäisi heikkoon tilaan. Jännittää myös niiden läheisten puolesta, jotka kuuluvat sellaiseen riskiryhmään etteivät myöskään todennäköisesti selviäisi viruksesta ja eräs rakas odottaa syöpäleikkausta, jota saatetaan jopa siirtää mikä antaa leviämiselle aikaa.

  Musta aina mieluiten se ylireagointi kuin tilanteen aliarvioiminen -vain aika näyttää, että oltiinko Suomessa tarpeeksi ajoissa liikkeellä asian suhteen, mitä pahoin pelkään. Viruksissa ylipäätään leviäminen käy summanmutikassa, kun valtaosa ihmisistä on vain kantajia eivätkä itse välttämättä sairastu ollenkaan, mutta kontaktissa se leviää väistämättä ja sitten se onkin dominoefekti, jota ei pysäytetä. Siksi musta esim. omaehtoinen karanteeni ei väliaikaisesti olisi ollenkaan hullumpi vaihtoehto jokaiselle siihen kykenevälle -kuuluipa sitten riskiryhmään tai ei.

  Mutta yhdessä tästä selvitään, kun jaksetaan ajatella sitä yhteistä hyvää ja säilyttää toiveikas mieli <3

  Musta Espanjassa on aivan ihana yhteisöllisyys, joka on nyt viruksen aikana korostunut. Siellä joka ilta klo 20 ihmiset menevät parvekkeelleen (siellä ulkonaliikkumiskielto kokonaan) ja antavat aplodit -kiittäen kriittisten alojen ihmisten elintärkeää työtä.

  Toinen esimerkki yhteisöllisyydestä ja kansantalouden tukemisesta tulee Tanskast, jossa hallitus, työnantajat ja työntekijät ovat juuri sopineet massiivisesta tukipaketista. Yksinkertaistaen: Hallitus kompensoi 75 prosenttia irtisanomisuhan alla olevien palkoista, työnantajat maksavat loput ja sitoutuvat pitämään työntekijät töissä, työntekijät sitoutuvat lomailemaan seuraavan kolmen kuukauden aikana tietyn minimimäärän. Sielläkään ei ole tietoja sen kannattavuudesta tai kokonaiskuvasta, mutta koettu, että "Emme voi odottaa todisteita koronan kehittymisestä ennen kuin reagoimme, silloin olemme myöhässä."

  Siinä meille esimerkkiä -mielellään joka asiassa se reagointi, muiden jeesaaminen ja yhteen hiileen puhaltaminen kuin se, ett jäädään odottelemaan ja funtsimaan.


  Lähetän sinne valoisia ajatuksia ja pidähän itsesi ja tyttösi turvassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Itse valitettavasti työskentelen hoitoalalla, joten kunhan tästä flunssasta toivon pitää minun palailla töihin mikä tarkoittaa neidin kohdalla päivähoitoon menemistä. Pitää vain toivoa, että Joensuussa tilanne koronan suhteen pystyisi hallinnassa - tähän mennessä kaksi todennettua tartuntaa.

   Poista
 3. Tällä hetkellä eniten mietityttää ja huolettaa he, jotka eivät noudata sääntöjä ja suosituksia. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta itsekin pohtinut, että koska tilanne täällä niin rauhallisen oloinen niin antaako se illuusion ettei olisi syytä huoleen? Joensuussa kai kohtuullisen hyvin ihmiset tästä huolimatta ovat suosituksia noudattaneet, ainakin sen perusteella mitä paikkakunnan lehdestä olen lueskellut..

   Poista
 4. Toivotaan että tilanne helpottaa pian. Hyvää asiatekstiä kirjoitat. :)

  VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Bearel x Valtteri Sandberg kesäboxi

 *)mainoslinkki En ole viime aikoina juurikaan kauneusboxeja tilaillut, vaikka edelleenkin rakastan yllätyksellisyyttä niissä - sekä tietyst...

Luetuimmat