perjantai 27. syyskuuta 2019

Ekologinen tapa puhdistaa uuni

Julkaistu alun perin 24.9.2018


Kuten olen täällä useampaan otteeseen maininnutkin niin itseäni on alkanut kokoajan enenevässä määrin kiinnostaa ekologiset kodinpuhdistustavat. Pyykkietikka on korvannut huuhteluaineen ja samaista tuotetta käytän myös siivouksessa (varsinkin wc:n puhdistuksessa), astianpesukoneen olen myös ekologisesti puhdistanut ja nyt olisi vuorossa uuni - joka puhdistusta ehdottomasti vaatikin!

Uunin puhdistamiseen löytyy useampikin vinkki, näistä itse otin testiin ruokasooda-suola-vesi -tahnalla puhdistuksen.


Sekoita:
2rkl suolaa
2rkl ruokasoodaa
2rkl kuumaa vettä
tahnaksi, levitä tahna uunin pinnoille (poista ritilät tätä ennen!) ja anna vaikuttaa vähintään 2h (tai yön yli). Vaikutusajan jälkeen hankaa pinnat puhtaiksi karkealla sienellä, huuhtele lämpimään veteen kostutetun liinan avulla.


Tämän jälkeen puhdas uuni on jälleen käyttövalmis!

Toinen puhdistustapa oli levittää uuniin mäntysuopaa, lämmittää 50 asteeseen, että mäntysuopa alkaa kuplia ja jäähtymisen jälkeen pyyhkiä puhtaaksi. Voisin ehkä tätä konstia kokeilla seuraavalla kerralla.

Kun itse etsiskelin näitä vinkkejä ekologisesta puhdistuksesta, mieheni kysyi miksei vaan osteta uuninpuhdistusainetta. Noh paitsi, että halusin nimenomaan ekologisesti ja myrkyttömästi puhdistaa uunin niin toisekseen oma mielikuvani on ettei nuo myrkyt edes niin kovin tehokkaita ole..? Ja toisekseen, kyllähän tämä ekologinen keino on myös edullisempi.


Kuinka sinä puhdistat uunisi ja koska olet tämän viimeksi tehnyt?

21 kommenttia:

  1. Uunin puhdistaminen on kyllä ihan kamalaa! :D Täytyy laittaa nämä vinkit korvan taakse, sillä uuni on tullut edelleen putsattua ihan uuninpesuaineella, vaikka kaikki muu kodinpuhdistus on meillä ekologista.

    inkanitta.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se kyllä tosiaan mitään kivaa hommaa ole, mutta onneksi sitä ei ihan joka viikko tarvitse tehdä :D

      Poista
  2. Huomenta! Pitääpä kokeilla tätä seuraavan kerran kun pesen uunin! Ruokasooda poistaa myös pahaa hajua, sirottelen sitä marsujen häkkiin varmuuden vuoksi.
    Sappisaippuaan olen itse aivan erityisen ihastunut. Laitan lasten sukat saippualiuokseen likoamaan.. Koulupäivän jälkeen ne on ihan ruskeat eikä puhdistu Omolla 60C.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sappisaippua on itselläkin jo pitkään ollut mielessä, mutta en ole saanut hankittua :D

      Poista
  3. Hyvä vinkki! :) Olen välillä miettinyt miten paljon käytetään kaikkia myrkkyjä puhdistuksissa. Olen kuullut, että kun ihmisellä on astianpesukone, niin ruumiin avauksessa näkyy, että ihmisellä on ollut sellainen. Ilmeisesti myrkyt kertyy elimistöön. 🤔😕 Ekologisuutta pitäisi miettiä ehdottomasti enemmän! 👍 Uunin puhdistuksesta on aikaa, en edes muista milloin olisin sen puhdistanut! 🤔🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuullostaa aika pelottavalta, astianpesukoneeseen ei oikein ekologisia puhdistusaineita taida vielä markkinoilla olla..?

      Poista
  4. Itse käytän myös oma tekemää tahnaa uunin puhdistukseen.

    VastaaPoista
  5. Hrrr miten vihaankaan uunin puhdistamista :D Onneksi se on tällä kertaa miehen vuoro hoitaa se osa-alue siivouksessa.. Täytyy kyllä silti ottaa tää vinkki talteen, koska tuntuu, että kaupan puhdistusaineista ei ole mihinkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläkin oli vähän turhankin pitkälle puhdistaminen jäänyt, koska en innolla noita kaupan aineita lähtenyt kokeilemaan.. :D

      Poista
  6. Mie olen kerran kokeillut sokeripalalla puhdistamista, ei miun kärsivällisyys riitä sellaiseen. Pitää saada puhtaaksi heti, eikä tunnin päästä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kyllä mullakaan riittäs sokeripalalla hinkuttamiseen hermot :D

      Poista
  7. Hei kiitos vinkistä, tämä lähtee kokeiluun! :)

    VastaaPoista
  8. aika ällöä myöntää, mut meidän uuni kaipasi kunnon pesua jo silloin kun me vuosi sitten muutettiin.... Täytyykin kokeilla tätä tahnaa heti ens yöksi! Eikä tarvi pelätä jos ihan kaikkea ei saakaan pyyhittyä pois. Kiitos siis vinkistä! :)

    VastaaPoista
  9. Teen itse myös sellaisen mönjän, jolla pesen uunin sekä hellan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko se vastaanlainen kuin tämä vai tuleeko siihen jotain muuta? :)

      Poista
  10. Täytyypä kokeilla tätä! Rehellisesti sanottuna en edes muista koska meidän uuni on viimeksi pesty, se vaan jotenkin unohtuu kovin helposti.

    VastaaPoista
  11. Hei,
    Erinomainen kirjoitus uunin puhdistuksesta!

    Jos, kuitenkin tarvitset apua uunin puhdistukseen tai haluat vertailla palvelun tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

    VastaaPoista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Paras keino saada ylimääräiset kiertoon?

Varsinkin pienen lapsen vanhemmilla on paljon pähkäilemistä siinä kuinka saada vanhoja, pieneksi menneitä vaatteita ja käytöstä poistuneita ...

Luetuimmat