maanantai 19. helmikuuta 2018

Mitä muutoksia raskaus toi tullessaan?

Vaikka kaikilla onkin tietoa siitä mitä kaikkia muutoksia raskaus tuo niin elämään kuin vartaloonkin niin silti nämä kuitenkin aina sitä muutosta eläessä voivat jopa hieman yllättääkin ja toki jokainen meistä on yksilö, joten paitsi ne muutokset saattavat yksilöittäin vaihdella, mutta ennen kaikkea niihin suhtautuminen on jokaisen kohdalla erilaista. Millaisia muutoksia siis omalla kohdalla olen enemmän tai vähemmän pohdiskellut?

lähde: http://newfunnypics.net/category/people/doctor/
Paino
Asia, joka on varmasti jokaiselle naiselle herkkä ja mielen päällä muutenkin. Raskauden aikana paino nousee väkisinkin (tilanteesta riippuen tokikin..) ja se kun et itse oikein pysty tähän vaikuttamaan voi olla monille aika arka paikka. Itselläni paino tulee nousemaan raskauden loppuun mennessä ehkä piirun verran enemmän kuin olisin toivonut ja kyllähän se kieltämättä mietityttää kuinka saa palauduttua takaisinpäin ihan oman hyvinvointinsakin vuoksi - en kiellä etteikö painoasia olisi mielessäni myös ulkonäöllisten seikkojen vuoksi ja jo ihan sen vuoksi, että haluaisin piiiitkästä aikaa mahtua niihin entisiin vaatteisiini. 

Paljon vaikutusta on myös sillä kuinka neuvolassa suhtaudutaan painonnousuun - sitä kun tarkkaillaan jokaisella käynnillä. Olen kuullut aika kauhukertomuksia hoitohenkilöstön suhtautumisesta, mutta itselleni ei näitä onneksi ole sattunut vastaan - eikä toivottavasti satukaan!

lähde: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/pregnancy-health-conditions-explained/stretch-marks-why-do-they-appear-and-what-can-you-do-about-them
Vatsa
Mahan kasvua on aivan ihana seurata, mutta.. Noh, loppumetreillä alkaa jo toivoa ettei se hirveästi suurenisi, koska olo on jo todella RASKAS ja toisaalta kukapa niitä raskausarpia hirmuisasti vatsaansa koristamaan haluaisi. Onhan tämäkin turhamaista, mutta itselläni vatsalla on jo tuo hirmuinen viime syksyinen leikkausarpi niin raskausarvet olisivat saaneet jäädä minimiin, mutta ei, kyllähän niitä loppuraskaudessa alkoi enenevässä määrin vatsalle ilmaantumaan. Itsehän en ole koskaan bikineissä viihtynyt, joten mieheni on aikalailla ainoa joka minun lisäksi vatsaani tulee katselemaan.. Enemmän kylläkin tuo leikkausarpi häiritsee kuin nuo raskausarvet, sen verran dominoiva se on varsinkin kun vatsa nyt muutenkin on suuri.

lähde: http://pregnancy.lovetoknow.com/wiki/Slideshow:Artistic_Maternity_Photos
Vauva
On ihan uskomatonta mikä huolen ja rakkauden määrä jo raskauden aikana on oikeastaan kokoajan ollut läsnä. Aivan alussa tilannetta ei oikein uskaltanut uskoa todeksi ja pelkäsi keskenmenoa, mutta nyt raskauden ollessa loppusuoralla on jo ehtinyt nauttiakin tilanteesta ja siitä kuinka pienokainen vatsassa temmeltää. Toki pelko on läsnä aina kun vauva on hetken pidempään liikkumatta ja usein sitten tuleekin toinen tökittyä hereille, että saa oman mielensä rauhoitettua - onneksi tätä aika harvoin kuitenkaan on joutunut tekemään, koska meidän pienokaisemme vaikuttaa melkoisen aktiiviselta itsekseenkin :)

lähde: https://www.thetimes.co.uk/article/drug-giant-s-secret-plan-to-destroy-cancer-medicine-75rg6wt2n
Vaivat
Tämä puoli on ehkä enemmänkin positiivisesti yllättänyt; jouduin toki jäämään muutamaa viikkoa ennen äitiysloman alkua sairauslomalle, koska yöunet olivat katkonaisia erityisesti wc:ssä ravaamisen ja lonkkasärkyjen vuoksi, minkä lisäksi töissä selkää alkoi särkeä lopulta jo ihan parin tunnin työskentelyn jälkeen. Yöt ovat särkyjen suhteen edelleenkin pahimpia ja nyt loppuvaiheessa myös kotona ollessa on alkanut enemmälti selkää särkemään, mutta siihen nähden kuinka pahaksi varsinkin selkäsärkyjen kuvittelen menevän, on tilanne varsin hyvä. Toinen vaiva, jonka kuvittelin vointiin voimakkaasti vaikuttavan oli närästys. Itselläni on lievään refluksitautiin lääkitys normaalistikin käytössä, joten arvelin sen varsinkin loppuraskaudesta olevan sietämätöntä - tämä on kuitenkin yllättänyt todella positiivisesti; olen lääkitystä joutunut käyttämään vain ajoittain. Jotkuthan eivät kykene edes makuuasennossa nukkumaan oireilunsa vuoksi!

lähde: http://www.babyclipart.net/baby_clipart_images/special_delivery_cartoon_showing_a_stork_delivering_a_baby_0515-0907-2922-5733.html
Synnytys
Mitä lähemmäs synnytystä mennään niin sitä enemmän se alkaa mietityttää.. Eniten synnytyksessä pelottaa se ettei kaikki menekään kuten pitäisi eli vauva ei mahdu syntymään tai jostain muusta syystä jouduttaisiin hätäsektioon - tästä syystä kävinkin synnytyspelkopoliklinikalla, jonka kautta pääsen synnytystapa-arvioon (jota ei ainakaan täällä enää rutiinisti tehdä..). Kysehän on vain arviosta, mutta uskoisin lääkärillä käynnin hieman itseäni rauhoittavan. Synnytyksessä muutoin en niinkään kipua pelkää (uskon ja luotan, että saan sairaalalta tarvittavan avun tilanteen mukaan), mutta se jälkitilanne on mielen päällä - tuleeko repeämiä, kuinka tulen toipumaan synnytyksestä.. Näitähän ei kukaan etukäteen tiedä eikä näihin voi itse kovinkaan suuresti edes vaikuttaa minkä vuoksi ehkä asia onkin niin pelottava?

lähde: http://everydaypeoplecartoons.com/every_cartoon.php?keywords=pregnancy&action=search
Hormonimyrskyt
Tämänkin suhteen olen melko vähällä selvinnyt (ja ennen kaikkea mies on selvinnyt vähällä..). Olen toki herkempi ja jokin surullinen kirjoitus meinaa herkästi saada hanat valumaan, mutta koko raskauden aikana on vain muutama itkukohtaus tainnut olla, jossa mies on joutunut tulemaan lohduttelemaan, enkä muista mitään raivopurkauksia olleen. Mieskin taisi jossain vaiheessa isälleni sanoa, että saisin olla aina raskaana kun olen niin rauhallinen ja seesteinen :D (En kyllä mielestäni mikään hirmuinen tuuliviiri normaalistikaan ole xD)


Tässä nyt tämän kertaisia pohdintojani, saatan toki jo alkaa toistaa itseäni, mutta laitetaan se "mommy brain"-vaiheen piikkiin ;)


Minkälaisia muutoksia sinä yhdistät raskauteen?

6 kommenttia:

 1. Näitä pohdintoja on kyllä ihan mukava lukea :) tsemppiä loppumetreille ja kaikki tulee menemään varmasti hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaikki tsemppi varmasti sinne loppurutistukseen tarvitaankin xD

   Poista
 2. Minäkään en muista noita mielialanvaihteluita. Muistan myös sen, että kerrankin sai olla ylpeä myös mahastaan. hihi. Zemppiä Mira <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin sitä tosiaan vatsan kohdalta kireitä vaatteita näin ylpeästi on voinut päällänsä pitää xD

   Poista
 3. Olipa kiva lukea sun pohdintoja :) Ja kiva kuulla, että olet saanut asiantuntevaa ja kannustavaa apua, ainahan ei näin ole ja esim. tiedän kavereita, joille ollaan painosta huomautettu ikävään sävyyn o_O Tsemppiä kovasti loppuraskauteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sitten tiedä vaikuttaako se miten paljon hoitohenkilöstön käytökseen kun on tiedossa, että hoidettava itsekin on hoitoalalla.. Tietyissä tilanteissa toki painoasia on otettava esille, mutta jokaisen pitäisi harjoitella kuinka sen tuo - varsinkin jos ollaan niin herkässä tilassa kuin raskaana :D

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Päiväkoti vs perhepäivähoito

Nyt kun neiti on hetken aikaa päivähoidossa ehtinyt olla niin ajattelin tähän liittyen kirjoitella teille hieman ajatuksiani. Alunperinhän ...

Luetuimmat