tiistai 25. huhtikuuta 2017

Historian lehtien havinaa: Joensuu

 Aloitin tammikuussa uuden postaussarjan "Historian lehtien havinaa", jota olisi tarkoitus pyrkiä kuukausittain jatkamaan. Kaikki postaukset tulevat löytymään "historia"-tunnisteen alta. Valitsen esittelyyn aiheet täysin summittaisessa järjestyksessä, aina tämän suhteen voi myös toivomuksia esittää. En myöskään koko historiaa edes yritä yhteen postaukseen saada vaan ajatuksena on, että poimin kunkin sarjan historiasta mielestäni kaikista mielenkiintoisimmat tärpit.

Ajattelin tällä kertaa loikata kosmetiikasta johonkin aivan muuhun ja esittelenkin hieman rakkaan kotikaupunkini historiaa.

lähde: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/114488-joensuu-linjaa-taydennysrakentamista-syyskuussa-avoin-kysely
 Joensuu on perustettu vuonna 1848 ja se sijaitsee Pyhäselän pohjoisrannalla, Pielisjoen suulla. 1800-luvulla Joensuu oli käsityön ja kaupan kaupunki, vuosisadan loppupuolella sahojen menestys alkoi myös vauhdittaa kaupungin kasvua. Saimaan kanavan ja parantuneiden vesiyhteyksien myötä Joensuu oli 1800-luvulla yksi Suomen suurimmista satamakaupungeista.

lähde: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kulttuuri/item/134921-wau-arkkitehtuuria-1910-luvun-joensuusta
Joensuun kaupungintalon silhuetti on monille varsin tuttu; sen on suunnitellut Eliel Saarinen, joka on suunnitellut myös Helsingin päärautatieaseman. Joensuun kaupungintalo on valmistunut vuonna 1914 ja sen rakentaminen kesti kolme vuotta.

Jo 1900-luvun alusta lähtien Joensuu on ollut selkeästi Pohjois-Karjalan alueen keskus. Vuosien varrella on tapahtunut paljon kuntaliitoksia, jotka ovat kasvattaneet Joensuun väkilukua kuten myös pinta-alaa. Tällä hetkellä Joensuu on Itä-Suomen toiseksi suurin kaupunki, asukkaita on n. 75 000.

lähde: http://www.festivals.fi/festivaalit/ilosaarirock-joensuu/#.WPRbxK1X2NI
Kokonaisuutena Joensuu on vireä opiskelijakaupunki; yliopisto ja ammattikorkeakoulu vetää paljon ulkopaikkakuntalaisiakin kaupunkiin ja kesällä varsinkin Ilosaarirock-festivaali vetää kaupunkiin rokkikansaa. Ehkä myös juurikin opiskelijakaupunkilaisuuden vuoksi myös pyörätieverkostoon on panostettu ja sen on sanottukin olevan yksi Suomen parhaista (ellei jopa paras?).


Tässä nyt hyvin lyhyesti kerrottuna jotain kaupungin historiasta, hurjasta jäi kertomatta mutta toivottavasti jotain uutta tietoa sait tästä itsellesi. :)Onko Joensuu sinulle tuttu kaupunki?

6 kommenttia:

 1. On sellainen hytinä etten ole ikinä käynyt. Ehdottomasti pitäisi harjoittaa suomimatkailua enemmän. :) Aurinkoa viikkoon kurjasta säästä huolimatta Mira <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä tänne siis ;)

   Täällä aurinko vielä uskaltautuu vähän näyttäytymään, joten lähetän täältä aurinkoenergiaa myös sinne <3

   Poista
 2. Mä en ole käynyt Joensuussa ikinä, vaikka siellä ainakin vielä muutamia vuosia sitten on asunut mun sukulaisiakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti joskus kauniissa kesäsäässä Suomi tour:lle ja nokka kohti Joensuusta :D

   Poista
 3. Tuttu kaupunki, tästähän on 90 km sinne. Teillä on tosi kiva Sokos ja joskus tuli Kicksin vuoksi siellä käytyä. Tosi hyvät kirppikset ja paljon erilaisia kauppoja. Hyvät pysäköintimahdollisuudet ja opiskelijaystävällinen kaupunkin muutoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä mitä toriparkki tuo sitten aikanaan tullessaan.. :)

   Poista

Kommentoi, kysy, utele... kaikki kommentit ovat tervetulleita :)

Bokashi

Olen viime aikoina alkanut tsempata enemmän kierrätyksen suhteen ja näin ollen hankinnat biojätteen lajittelunkin parantamiseksi olivat edes...

Luetuimmat